Basescu, Boc si guvernatorul BNR au stabilit parametrii unui nou acord de finantare cu FMI

Data publicarii: 07-01-2011 | Economie


In cadrul intalnirii de lucru de la BNR intre presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu au fost stabiliti parametrii unui nou acord de finantare de tip preventiv cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, au anuntat reprezentantii bancii centrale.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, primul ministru Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu au avut joi o intalnire de lucru la sediul bancii centrale.

In cursul intrevederii a fost analizat stadiul derularii acordurilor de finantare externa incheiate cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.

"In acest context, a fost evidentiat faptul ca, pentru reluarea cresterii economice pe o baza sanatoasa, este esentiala continuarea consolidarii fiscale si a reformelor structurale, astfel incat implementarea obiectivelor pe termen mediu sa asigure un proces sustenabil de convergenta nominala si reala cu Uniunea Europeana", potrivit unui comunicat al BNR.

Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in urma caruia ar putea decide eliberarea celei de-a saptea transe de imprumut, in valoare de 900 milioane de euro.

Romania a primit in 2010 patru transe de la Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 3,71 miliarde DST (4,25 miliarde euro), acordarea ultimelor doua transe fiind conditionata de luarea unor masuri de austeritate care sa permita incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca este nevoie ca guvernul roman sa incheie cu FMI un nou acord prin care Romania sa poata duce la capat consolidarea fiscala, fara ca aceasta sa insemne automat accesarea unor sume suplimentare de bani.

"Va trebui sa continuam cu FMI, fara sa luam bani de la Fond. Daca vom ajunge la concluzia ca ne convine sa luam bani pentru a nu mai absorbi bani de pe piata, sa-i lasam la dispozitia proceselor de creditare a firmelor romanesti si putem apela eventual la bani de la Uniunea Europeana care are un fond constituit pentru statele din afara zonei euro. Va trebui sa continuam cu un precautionary agreement cu FMI alaturi de Banca Mondiala si Comisia Europeana avand ca obiectiv major consolidarea fiscala", le-a spus Traian Basescu ministrilor reuniti in sedinta de Guvern, miercuri, la Palatul Victoria.

Romania a agreat in 2009 cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro. Pana in momentul de fata, Romania a primit 11,27 miliarde euro de la Fondul Monetar International, 3,7 miliarde euro de la Comisia Europeana si alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala. 

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: