Bancile dau credite cu precadere administratiei publice, companiilor din agricultura si industrie

Data publicarii: 07-01-2011 | Finante-Banci



Soldul imprumuturilor pentru persoanele juridice a ajuns la aproape 160 de miliarde de lei
Institutiile de credit au finantat mai mult companiile in penul-tima luna a anului trecut decat populatia, in conditiile in care creditarea pentru persoanele fizice a fost in mare parte blocata pe fondul incertitudinilor legate de Ordonanta 50.

Creditarea a continuat sa creasca in luna noiembrie a anului trecut in toate sectoarele economice, mai putin in cel al constructiilor, unde imprumuturile acordate de banci companiilor din acest domeniu au scazut cu 0,4%, arata datele Bancii Nationale a Romaniei.

Cea mai mare crestere lunara a creditelor s-a inregistrat in sectorul administratiei publice, soldul imprumuturilor majorandu-se in noiembrie fata de octombrie cu 3,35%, pana la 12,1 miliarde de lei. Totodata, in ultimul an, soldul finantarilor acordate de institutiile de credit pentru administratia publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public de invatamant, sanatate si asis-tenta sociala a inregistrat cel mai mare avans dintre toate sectoarele economice, de 15,2%. Astfel, se poate observa ca in perioada de criza statul a fost principalul client al bancilor, economistii acuzand deseori guvernul ca foloseste lichiditatea institutiilor de credit pentru a finanta deficitul si nu mai lasa fonduri pentru creditarea populatiei. 

 

continuarea in: Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: