Oamenii din business cred acum ca economia isi va reveni in 2011. Ce s-a schimbat? Cum comentati?

Data publicarii: 07-01-2011 | Economie


2010 a fost un an in care s-a observat din ce in ce mai puternic dorinta de schimbare, atat la nivel public, cat si privat. Mai mult, Romania continua sa fie o piata atractiva pentru investitorii straini, in ciuda problemelor economice din ultimii doi ani.

In primul rand, "pentru ca ne vindem ieftin", potrivit lui Serbanescu, si in al doilea rand pentru ca exista perspective de listare pentru o serie de companii.

Listarea Fondului Proprietatea, programata pentru 25 ianuarie, ar putea avea un impact pozitiv asupra evolutiei economice, in conditiile in care va readuce Romania in atentia investitorilor straini.

De asemenea, exista perspective ca statul va demara listarea pachetelor de actiuni pe care le detine in cadrul Petrom, Transgaz, Transelectrica sau Romgaz.

Si cresterea exporturilor a fost un semnal ca economia va reveni pe un trend ascendent in 2011. "In primul rand, am inceput sa exportam produse cu valoare adaugata. Avem noroc si cu Dacia, speram ca si demararea productiei Ford sa fie un stimulent", a explicat Racaru de la Blue Air.

Daca la nivel fiscal, 2010 a reprezentat un an "fierbinte", in conditiile in care masuri precum cresterea TVA de la 19 la 24% au bulversat atat mediul de afaceri, cat si populatia, pentru 2011 consultantii din audit si fiscalitate nu mai vad modificari importante in acest sector. "Statul insa ar trebui sa realizeze niste ajustari, chiar daca acest lucru ar insemna reducerea veniturilor la buget", a aratat Mitroi.

Reducerea TVA pentru produsele agroalimentare ar putea fi una dintre ajustarile la care statul ar trebui sa apeleze, in conditiile in care acest demers ar putea reduce economia neagra. "Asa se intampla in toata Uniunea Europeana. In fapt, nu va insemna o reducere a veniturilor fiscale", a declarat Mitroi.

De altfel, politica fiscala si monetara, in general, are o influenta destul de mare si asupra bursei. "Atat timp cat dobanda BNR e ridicata, si investitiile pe bursa vor fi reduse", considera Oancea de la CSSPP.

Dupa un an 2010 destul de prost pentru bursa romaneasca, in care lichiditatea, dar si volatilitatea au fost reduse, Razvan Pasol, presedintele si directorul general al firmei de brokeraj Intercapital Invest, considera ca exista perspective de crestere.

 

citeste mai mult: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: