BCE, intre dezechilibrul dintre statele zonei euro, nervozitatea pietelor si inflatie

Data publicarii: 10-01-2011 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana se confrunta, la inceput de an, cu dezechilibrele din ce in ce mai accentuate din zona euro, nervozitatea de pe pietele bursiere si cu o noua problema, o inflatie de 2,2 la suta in decembrie, transmite AFP.

Cresterea preturilor, cea mai mare inregistrata in zona euro de la sfarsitul lui 2008, nu ar trebui totusi sa duca la modificarea politicii monetare a BCE. 

Analistii sustin ca nivelul inflatiei in decembrie este legat de efectele temporare, mai ales de cresterea a pretului petrolului. 

Legata de aceste efecte, inflatia este intr-o zona sigura si in limitele obicetivului bancii, de o rata de doi la suta in 2011. 

De aceea, consiliul guvernatorilor, reunit la Frankfurt saptamana aceasta, a decis mentinerea unei dobanzi de referinta de unu la suta, stabilita inca in mai 2009, odata cu prelungirea programului de achizitii de obligatiuni. 

Achizitiile nu au dus insa la calmarea speculatorilor, si nici la calmarea crizei din Grecia, care s-a prelungit asupra obligatiunilor irlandeze si portugheze. 

Saptamana care se incheie a adus si Portugalia, alaturi de Grecia si Irlanda, in clubul nefericit al tarilor care au nevoie de ajutor international pentru redresare, arata analistii. 

Dupa ce a anuntat dublarea capitalului sau pana la 10,76 miliarde de euro pana la finele lui 2012, BCE nu s-a aratat gata de a deveni salvatoarea statelor cu dificultati bugetare. 

Presedintele bancii, Trichet, a estimat ca responsabilitatea politiciii monetare nu se poate substitui iresponsabilitatii guvernamentale. Guvernele europene au refuzat sa majoreze fondurile de sprijin pentru a ajuta statele in dificultate, dar au refuzat si ideea de sanctiuni catre statele ale caror bugete vor derapa. 

In acest context, declaratiile Chinei, care a promis ajutor catre Grecia, Portugalia si Spania, prin achizitia de obligatiuni, sau provocat speranta, insa analistii nu mizeaza pe China ca salvatorul crizei datoriilor din zona euro, care va trebui sa recurga la proprii membri si la ajutorul BCE. 

Daca Germania, Finlanda si Austria conduc topul statelor din zona euro cu crestere economica, Spania, Grecia, Irlanda si Portugalia sunt pe ultimele locuri. 

Avand in vedere acest dezechilibru, BCE trebui sa considere zona euro ca un club unit insa criza fara precedent a datoriilor si cea bancara, ambele fara precedent, vor forta banca sa actioneze cu o prudenta extrema.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: