Romania incepe anul cu un munte de bani, dar companiile tot taie joburi si afaceri

Data publicarii: 10-01-2011 | Afaceri


Statul incepe noul an pe un munte de bani, cu 900 mil. euro de la FMI si alte 2,5 mld. euro ce vor veni de la UE si Banca Mondiala, in timp ce in eco-nomia reala companiile private conti-nua sa concedieze personal, sa inchida afaceri sau sa intre in insolventa.

Apare astfel o discrepanta in crestere intre abundenta de bani din vistieria BNR si a statului, dar si de pe piata financiara, si de cealalta parte economia privata, care a fost prea mult timp privata de lichiditati si comenzi si nu reuseste sa-si revina din socurile succesive pe care le-a resimtit anul trecut.
Bancile au ajuns sa se sufoce sub zecile de miliarde de lei care baltesc in piata, iar dobanzile ROBOR au fost in cadere libera in prima saptamana a anului, in timp ce creditarea nu da niciun semn de revigorare, iar acest surplus de bani nu circula spre economie.

Pe deasupra, semnalul dat pietelor externe de FMI prin eliberarea unei noi transe de bani sustine tendinta vizibila de intarire a leului si cresterea bursei din prima saptamana a anului, prinsa sub mirajul apropiatei listari a Fondului Proprietatea. Inca o data Romania risca sa intre in capcana de a se increde in ceea ce spune "oglinda" pietelor financiare, fara nicio legatura cu sirul insolventelor din economia reala.

Dar chiar daca guvernul a mai facut eforturi sa-si plateasca din datoriile catre sectorul privat la presiunea FMI, pentru multe companii este deja tarziu, mai ales in cazul in care bancile lor nu au mai avut rabdare. 

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: