Bancile se imprumuta ieftin de pe piata. Cand scad si dobanzile la credite?

Data publicarii: 10-01-2011 | Finante-Banci


Companiile cu credite in lei, dar si clientii persoane fizice cu dobanzi legate de rata ROBOR la o luna pot vedea pe piata sanse de ieftinire a imprumuturilor dupa o saptamana in care dobanzile la care bancile se imprumuta intre ele au coborat la noi minime datorita excesului de lichiditate, putand ramane jos pentru o perioada mai lunga de timp.

Bancile platesc in prezent o dobanda de 3,59% pe an pentru a atrage lichiditati in lei pe 30 de zile de pe piata interbancara (indicatorul ROBOR la o luna), in conditiile in care in urma cu sase luni dobanzile depaseau 6,8% pe an.
In plus, scaderea dobanzilor pe termen scurt incepe sa se transmita si la termenele de trei sau sase luni, luate ca etalon la stabilirea costului creditelor de retail in lei, dar aici miscarea este inca timida si exista asteptari ca in perioada urmatoare sa nu se inregistreze fluctuatii prea mari.

Dobanzile platite pentru resursele atrase de pe piata pe trei luni au coborat la circa 5,55% pe an, ceea ce inseamna o reducere cu o jumatate de punct procentual fata de sfarsitul lunii decembrie 2010 si cu 1,5 puncte procentuale fata de jumatatea anului trecut. 

 

continuarea in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: