Dati 100 de euro si castigati 1.000. Avantajele platii in avans la credit

Data publicarii: 10-01-2011 | Finante-Banci


Trunchiata substantial in Camera deputatilor,  OUG 50 a ramas insa si cu un beneficiu substantial pentru cei cu credite in derulare: eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila. Vezi ce beneficii iti aduc platile aditionale la credit.

Rambursarea anticipata partiala a creditului aduce economii mari celor care isi permit sa puna ceva bani deoparte pentru aceasta operatiune, mai ales in cazul creditelor cu dobanda variabila, unde nu se plateste niciun comision.

Suma platita anticipat se scade din principalul curent al creditului. Economia vine din faptul ca pentru suma platita in avans nu se mai platesc dobanzile si comisioanele (daca sunt calculate ca procent din soldul curent) aferente, iar perioada de rambursare a creditului scade.

Rambursarea anticipata partiala aduce cele mai multe beneficii in prima perioada a creditului, atunci cand dobanda si comisioanele reprezinta cea mai mare parte din rata de credit. Abia dupa jumatatea perioadei de rambursare, ponderea principalului si a dobanzii in rata lunara devin similare, iar eficienta rambursarii anticipate incepe sa scada.

Spre exemplu, la un credit de 60.000 de euro pe 30 de ani si o dobanda de 8%, rata lunara este de 440,26 euro. In prima rata platita, dobanda reprezinta 400 euro si principalul doar 40,26 euro - suma care se scade din sold. La noul sold se aplica dobanda lunara, calculata dupa formula nr. de zile a lunii/365 * dobanda anuala/100 * soldul curent.

 

citeste mai mult: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: