ANAF propune noi modele de formulare de declaratii pentru firmele cu regim special de scutire

Data publicarii: 11-01-2011 | Afaceri


Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de act normativ pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de declaratii informative ale agentilor economici care au optat pentru regimul special de scutire si care au cifra de afaceri sub plafonul de 35.000 euro.

"Urmare recomandarilor reprezentantilor Comisiei Europene formulate in timpul vizitelor de asistenta si monitorizare privind Simularile Bazelor TVA pentru resursele proprii, recomandari care se refera la necesitatea obtinerii unor date detaliate privind agentii economici care au optat pentru regimul special de scutire (cifra de afaceri sub plafonul de 35.000 euro), a fost necesara modificarea dispozitiilor art.156 alin.(4) si alin.(5) din Codul fiscal, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.117/2010, cu intrare in vigoare de la data de 1 ianuarie 2011", se arata intr-un comunicat transmis luni de ANAF.

Astfel, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art.153 din Codul fiscal, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin. (2), realizata la finele unui an calendaristic, este inferioara sumei de 35.000 euro, calculata la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjita la urmatoarea mie, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale competente, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA, precum si suma taxei aferente. ca si suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, precum si suma taxei aferente.

De asemenea, trebuie comunicata si suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA, suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, suma totala si taxa aferenta achizitiilor de la persoane inregistrate in scopuri de TVA, precum  si suma totala a achizitiilor de la persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, pana la data de 31 decembrie 2010, informatiile prevazute la alin.(4) trebuiau transmise de persoanele inregistrate in scopuri de TVA a caror cifra de afaceri era inferioara sumei de 10.000 euro, iar informatiile prevazute la alin.(5) trebuiau transmise de persoanele neinregistrate in scopuri de TVA a caror cifra de afaceri era cuprinsa intre 10.000 euro si 35.000 euro.

"Pentru asigurarea suportului declarativ necesar indeplinirii acestor obligatii a fost elaborat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1/ 2008, cu modificarile ulterioare aduse prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.1747/ 2008. Avand in vedere modificarile legislative survenite cu data de 1 ianuarie 2011, este necesara elaborarea unui nou act normativ prin care sa fie aprobate formularele de declaratii care urmeaza a fi depuse pentru transmiterea informatiilor aferente anului 2010", se mai spune in comunicat.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: