Castigul salarial mediu net a crescut cu 2,8% in noiembrie, la 1.377 lei

Data publicarii: 11-01-2011 | HR/Cariere


Castigul salarial mediu net a crescut in noiembrie 2010 cu 2,8% fata de luna precedenta, la 1.377 lei, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu noiembrie 2009, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 0,8%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 93,6%.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna noiembrie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 102,3%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 114,6%, cu 2,5 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna octombrie 2010.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.900 lei in noiembrie, cu 2,9% mai mare fata de cel din luna precedenta.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna noiembrie in activitatile de intermedieri financiare (3.380 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (804 lei).
In a unsprezecea luna din 2010, castigul salarial mediu net a crescut in majoritatea activitatilor din sectorul economic, insa au fost inregistrate si scaderi fata de luna precedenta.

Potrivit INS, cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Astfel, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net in activitatile extractive, cu 12,3%, in fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, colectarea si epurarea apelor uzate, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), captarea, tratarea si distributia apei si in activitatile de servicii anexe extractiei, intre 6% si 10%, precum si in depozitarea si activitatile auxiliare pentru transport, fabricarea de mobila, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, prelucrarea lemnului, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport, fabricarea substantelor si a produselor chimice, intre 4% si 6%.

INS precizeaza ca scaderile castigului salarial mediu net in noiembrie fata de luna precedenta au fost cauzate acordarea in luna octombrie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net din sectorul economic s-au inregistrat in extractia minereurilor metalifere, cu 16,2%, precum si in industria metalurgica, activitatile auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), intre 4% si 5%.

Datele INS mai arata ca in sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant, cu 5,2%, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste norma), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv a platii sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare, in administratia publica, cu 2,4%, urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar si ca efect al disponibilizarii personalului cu salarii mici si in sanatate si asistenta sociala, cu 1,2%, urmare a acordarii de prime ocazionale, respectiv platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati (in special din domeniul asistentei sociale) care, in lunile anterioare, s-au confruntat cu dificultati financiare.

Fata de luna iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii 118/2010), castigul salarial mediu net din luna noiembrie a scazut in sectorul bugetar cu 17,4% in sanatate si asistenta sociala, cu 17,1% in administratia publica, respectiv cu 16,5% in invatamant.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: