Surpriza Guvernului pentru platitorii de taxe in noul an: peste 100 de articole modificate in Codul fiscal

Data publicarii: 11-01-2011 | Finante-Banci

Cu o saptamana inainte sa inceapa noul an, companiile din Romania - mari si mici deopotriva, s-au trezit cu un cadou-surpriza din partea Ministerului Finantelor: o ordonanta de urgenta-mamut cu zeci de articole care aduc modificari de la un capat la altul al Codului fiscal.

 Incalcarea principiului stabilitatii legislatiei fiscale stipulat de Codul din 2003 nu mai mira pe nimeni, insa amploarea modificarilor operate de aceasta data nu poate fi trecuta cu vederea. Pe de-o parte, sunt schimbari bine-venite precum introducerea in Cod si a reglementarilor privind contributiile sociale, ceea ce contribuie la consolidarea legislatiei fiscale. De asemenea, este considerata salutara plafonarea bazei de calcul a contributiilor individuale. O surpriza este revenirea la regimul special de taxare a microintreprinderilor, abandonat in 2010, justificarea fiind ca trebuia pus ceva in locul impozitului minim, iar impozitul forfetar era prea greu de gestionat. In rest, ordonanta atinge tot Codul, de la impozitul pe profit pana la TVA, accize si jocuri de noroc.

Ampla modificare a Codului fiscal valabil de la 1 ianuarie 2011 a inceput chiar cu articolul 1 al legii care incerca in 2003 sa puna ordine in legislatia fiscala romaneasca: au intrat astfel in corpul Codului si reglementarile privind contributiile sociale, respectiv obligatiile de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, al asigurarilor de sanatate si al bugetului de somaj.

Codul fiscal inglobeaza astfel in premiera ansamblul celor mai importante taxe si impozite pe care le are de platit un contribuabil in Romania, decizia fiind salutata de consultantii de specialitate.
 

continuarea in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: