Banca Mondiala, dispusa sa ofere expertiza Guvernului Romaniei pentru aplicarea actiunilor de reforma din ministere

Data publicarii: 12-01-2011 | Economie

Vicepresedintele Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala, Philippe Le Hourerou, a exprimat, marti, la Guvern, disponibilitatea BM de a oferi Romaniei expertiza pentru aplicarea actiunilor de reforma si de imbunatatire a activitatii ministerelor, informeaza Biroul de presa al Executivului.

Primul-ministru Emil Boc, vicepremierul Marko Bela si alti membri ai Cabinetului au avut o intalnire cu o delegatie a Bancii Mondiale, pentru a discuta pe marginea principalele actiuni de reforma si de imbunatatire a activitatii ministerelor, in urma analizelor functionale realizate de Banca Mondiala. 

"Vicepresedintele Philippe Le Hourerou a aratat disponibilitatea Bancii Mondiale de a oferi expertiza pentru aplicarea actiunilor de reforma si de imbunatatire a activitatii ministerelor", se arata intr-un comunicat al Guvernului. 

De asemenea, premierul a subliniat ca Guvernul are drept prioritate accesarea cat mai rapida a fondurilor europene pentru lucrarile de infrastructura de transport. 

"Prioritatea Guvernului si a Ministerului Transporturilor este accesarea cat mai rapida a fondurilor europene pentru finantarea proiectelor de infrastructura. Lucrurile merg in directia buna. Ministrul Anca Boagiu a reusit sa puna in miscare proiectele pe Coridorul IV Pan European, atat feroviar, cat si rutier", a afirmat primul-ministru, potrivit sursei citate. 

In colaborare cu Banca Mondiala, Ministerul Transporturilor a prioritizat portofoliul de proiecte pentru perioada 2013-2020, precum si proiectele prioritare in domeniul infrastructurii, eligibile din fondurile europene pe care Romania le realiza in acest domeniu pana in 2013. 

Ministrul Anca Boagiu a mentionat cele mai importante decizii ale Guvernului menite sa conduca la reducerea cheltuielilor publice in domeniul infrastructurii: introducerea standardelor de cost pentru autostrazi, drumuri nationale si feroviare, modificarea legii exproprierilor, cresterea transparentizarii procedurilor de achizitie si introducerea unor conditii contractuale folosite si de Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti (FIDIC) pentru obiectivele din transporturi. 

Totodata, Boagiu a subliniat ca Legea Parteneriatului Public-Privat, adoptata anul trecut, va da posibilitatea sectorului privat sa participe la dezvoltarea infrastructurii din Romania. 

La randul sau, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a afirmat ca planul de reforma al ministerului si institutiilor subordonate a fost elaborat avand in vedere prioritatile Guvernului in sectorul agricol - asigurarea securitatii alimentare si dezvoltarea spatiului rural. 

De asemenea, planul tine cont de planificarea politicilor agricole comune la nivelul Uniunii Europene. 

"Primul punct inclus in planul de actiuni de reforma al ministerului se refera la dezvoltarea strategica. In acest context, am elaborat Strategia sectorului agricol pana in 2020 si am avut in vedere Programul National de Dezvoltare Rurala", a precizat ministrul Valeriu Tabara, conform comunicatului emis de Guvern. 

In privinta Ministerului Finantelor Publice, ministrul Gheorghe Ialomitianu a mentionat ca au fost identificate opt directii de actiune in domeniul finantelor publice, cea mai importanta avand in vedere imbunatatirea credibilitatii bugetului si consolidarea fiscala. 

"Prin bugetul pentru 2011 am reusit sa reducem cheltuielile curente si sa oferim resurse suplimentare investitiilor si cofinantarii proiectelor europene. De asemenea, Guvernul a modificat Legea finantelor publice astfel incat autoritatile locale sa nu mai poata angaja cheltuieli fara surse de finantare", a subliniat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. 

In sectorul educatiei, ministrul de resort, Daniel Funeriu, a subliniat ca "prioritatea zero" o reprezinta aplicarea Legii Educatiei Nationale. 

"Romanii trebuie sa vada rezultate rapide ale noii Legi a Educatiei. Cheia succesului o va reprezenta pregatirea profesorilor si introducerea reformei curriculare incepand cu anul scolar 2012-2013", a sustinut ministrul Educatiei. 

Rezultatele inregistrate pana acum pe marginea analizei facute de Banca Mondiala la cererea Executivului de la Bucuresti vor fi folosite pentru concretizarea procesului de reforma in ministere. 

"Rezultatele de pana acum vor fi utilizate pentru concretizarea procesului de reforma, pentru modernizarea politicilor publice ca parte importanta din modernizarea tarii. Ne aflam intr-un moment de reflectie asupra ceea ce am facut si de perspectiva pentru perioada urmatoare", a mai afirmat primul-ministru Emil Boc. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: