Guvernul a reusit sa imparta 2010 in doi ani fiscali. Haos in sistemul contabil

Data publicarii: 12-01-2011 | Actualitate

Ministerul Finantelor nu a facut clare regulile pentru calculul impozitului pe profit. Unul dintre efectele negative ale noii ordonante este legat de pierderea fiscala. Companiile vor depune un singur data bilant si doua declaratii

Eliminarea impozitului minim datorat statului de catre firme, la 1 octombrie anul trecut, a condus la o premiera absoluta din punct de vedere contabil, 2010 fiind impartit in doi ani fiscali. Contabilii spun insa ca intampina greutati mari in calculul impozitului pe profit, intrucat normele Ministerului de Finante sunt inca neclare.

Firmele vor fi nevoite in 2011 sa depuna doua declaratii legate de impozitul datorat statului, cu doua termene scadente, 25 februarie, respectiv 25 aprilie.

Abrogarea impozitului minim nu a fost bine primita de catre contabili, acestia spunand ca vor avea mult de munca si vor trebui sa fie mai atenti la calculul cheltuielilor. Totodata, contabilii au precizat ca inca sunt asteptate normele de aplicare ale ordonantei, intrucat sunt multe necunoscute in ceea ce priveste modul de calcul al impozitului, in special pentru ultimul trimestru, care reprezinta un alt an fiscal. Contabilii s-au mai confruntat cu o situatie aproape similara, dar fara ca anul fiscal sa fie impartit in doua parti, cand a fost introdus impozitul forfetar.

Integral in Financiarul.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: