Guvernul continua parteneriatul cu Banca Mondiala,anunta ca nu s-a discutat un nou Acord de imprumut

Data publicarii: 12-01-2011 | Finante-Banci

Executivul transmite, prin intermediul unui comunicat de presa remis NewsIn, ca va continua parteneriatul cu Banca Mondiala pentru aplicarea masurilor de reforma si precizeaza ca nu s-a discutat despre un nou Acord de imprumut.

"In cadrul intalnirii care a avut loc astazi la Palatul Victoria intre delegatia guvernamentala condusa de primul-ministru Emil Boc si delegatia Bancii Mondiale condusa de Philippe Le Hourerou, vicepresedinte pentru regiunea Europa si Asia Centrala, nu s-a discutat despre "un nou Acord de imprumut" intre Guvernul Romaniei si aceasta institutie financiara internationala. Guvernul Romaniei va continua parteneriatul cu Banca Mondiala pentru aplicarea masurilor de reforma si de imbunatatire a activitatii ministerelor. In acest sens, Banca Mondiala va furniza, in continuare, asistenta tehnica pentru derularea reformelor structurale incepute", se arata in comunicatul mentionat.

Primul-ministru Emil Boc, vicepremierul Marko Bela si ministrii Agriculturii, Finantelor, Educatiei si Transporturilor au avut astazi, la Palatul Victoria, o intalnire cu o delegatie a Bancii Mondiale condusa de Philippe Le Hourerou. Primul-ministru a apreciat colaborarea dintre expertii Guvernului si specialistii Bancii Mondiale in cadrul proiectului "Analiza functionala a administratiei publice centrale din Romania".

"Rezultatele de pana acum vor fi utilizate pentru concretizarea procesului de reforma, pentru modernizarea politicilor publice ca parte importanta din modernizarea tarii. Ne aflam intr-un moment de reflectie asupra ceea ce am facut si de perspectiva pentru perioada urmatoare", a afirmat seful Executivului.

La randul sau, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru regiunea Europa si Asia Centrala a mentionat ca analiza realizata in colaborare cu Guvernul roman este o "fotografie" a administratiei publice centrale si rodul parteneriatului dintre cele doua parti. Le Hourerou a aratat disponibilitatea Bancii Mondiale de a oferi expertiza pentru aplicarea actiunilor de reforma si de imbunatatire a activitatii ministerelor.

In cadrul intalnirii, ministrii Agriculturii, Finantelor, Educatiei si Transporturilor au prezentat prioritatile si planul de actiune pentru restructurarea ministerelor de resort. Astfel, Valeriu Tabara a afirmat ca planul de reforma al ministerului si institutiilor subordonate a fost elaborat avand in vedere prioritatile Guvernului in sectorul agricol - asigurarea securitatii alimentare si dezvoltarea spatiului rural - si tinand cont de planificarea politicilor agricole comune la nivelul Uniunii Europene. 

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a mentionat, la randul sau, ca au fost identificate opt directii de actiune in domeniul finantelor publice, cea mai importanta avand in vedere imbunatatirea credibilitatii bugetului si consolidarea fiscala.

In sectorul educatiei, ministrul de resort Daniel Funeriu, a subliniat ca "prioritatea zero" o reprezinta aplicarea Legii Educatiei Nationale, care va reforma din temelii invatamantul romanesc. 

La randul sau, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a precizat ca in colaborare cu Banca Mondiala, a fost realizata prioritizarea portofoliului de proiecte pentru perioada 2013-2020, precum si proiectele prioritare in domeniul infrastructurii, eligibile din fondurile europene pe care Romania le realiza in acest domeniu pana in 2013. De asemenea, ministrul Anca Boagiu a subliniat adoptarea Legii parteneriatului public privat, care va da posibilitatea sectorului privat sa participe la dezvoltarea infrastructurii din Romania. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: