Dolarul ar putea creste cu 5% fata de euro. Ce inseamna pentru Romania

Data publicarii: 12-01-2011 | Finante-Banci

Dolarul american va fi valuta anului, anticipeaza analistii a trei institutii financiare internationale. Tradus la nivel local, situatia echivaleaza cu preturi mai mari la carburanti si gaze

Dolarul va fi cea mai buna valuta a anului, considera analistii de la Wells Fargo & Co, Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ Ltd. si SJS Markets Ltd., trei institutii financiare la nivel mondial. Ei sunt de parere ca, in 2011, dolarul american se va aprecia atat fata de euro, cat si fata de yenul japonez si de lira britanica. Nick Bennenbroek, analistul-sef al bancii americane Wells Fargo, recunoscut pentru precizia previziunilor despre piata valutara, avanseaza si cifra aprecierii dolarului, respectiv cinci procente fata de moneda europeana si 11 procente fata de yen, potrivit Bloomberg.

BCR: Aprecierea dolarului inseamna scumpirea energiei

Cum se traduce aprecierea dolarului pentru Romania? "In cazul in care dolarul se va aprecia fata de euro, impactul principal pe plan local va fi, in primul rand, la nivelul costurilor energiei. Aceasta inseamna preturi mai mari la gaze si carburanti, care sunt calculate in dolari. Mai departe, cresterea preturilor la energie va crea presiune asupra inflatiei", a declarat pentru gandul Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El nu exclude alte cresteri de preturi in economie, in conditiile in care orice scumpire a energiei se transmite mai departe. Majorarea pretului carburantilor ar putea fi pana la urma chiar mai mare, daca aprecierea dolarului fata de euro se va suprapune avansului cotatiei titeiului la nivel mondial. 

Economistul-sef al BCR nu se asteapta ca intarirea dolarului american fata de moneda europeana sa aduca scumpiri la nivelul produselor alimentare. Asta pentru ca aproximativ 70% din schimburile comerciale ale Romaniei se fac cu Uniunea Europeana, iar ponderea celorlalte state in aceasta relatie este mica. "Asadar, efectul in cazul produselor cumparate cu dolari va fi marginal", adauga Anghel. Romanii care s-au imprumutat de la banci in valuta pot sa stea linistiti. Majoritatea creditelor de pe piata locala sunt in euro, ceea ce inseamna ca aprecierea dolarului nu le va aduce rate mai mari.

Dolarul, peste euro si in 2011


Continuarea in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: