Istoria computerelor: de la modelele cu tuburi electronice, la calculatoarele cuantice

Data publicarii: 17-01-2011 | IT&C


Computerul este un instrument care a devenit indispensabil pentru majoritatea dintre noi, la birou sau acasa. Dar, cine a inventat PC-ul si oare cum vor arata acestea in viitor?

Tehnologia evolueaza intr-un ritm alert, avand o influenta directa asupra vietii noastre. In prezent, putine sunt activitatile care nu sunt legate sau nu implica folosirea unui computer, acestea fiind practic indispensabile. Cum s-a ajuns aici?

La evolutia computerului au contribuit multi inventatori, fiecare dintre acestia aducandu-si aportul intr-o mai mica sau mai mare masura, PC-ul de azi neputand fi considerat inventia unui singur om.


Primul computer programabil a fost inventat de Konrad Zuse, un inginer german. Acesta a introdus aparatul Z3, care lucra la o frecventa de 5,33 Hz, in anul 1936. Sase ani mai tarziu, John Atanasoff, lector la IOWA State University, a introdus primul computer digital.

ENIAC, computerul de 30 de tone

In anul 1946, John Presper Eckert si John W. Mauchly au creat ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer).

ENIAC avea 17.468 de tuburi electronice, 7.200 diode cu cristal, 1.500 relee, 70.000 de rezistoare, 10.000 de condensatoare Si aproximativ 5 milioane de conexiuni lipite manual. ENIAC cantarea 30 tone si a fost proiectat Si construit pentru armata americana.

 

continuarea in: capital.ro