Anvelopele de iarna vor deveni obligatorii, ceea ce va aduce statului 445 milioane euro

Data publicarii: 17-01-2011 | Auto



Anvelopele de iarna vor deveni obligatorii, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta elaborat de Ministerul Transporturilor si lansat in dezbatere publica.

Ca urmare, statul ar putea incasa 445 milioane euro reprezentand TVA din vanzarea anvelopelor pentru ca soferii nu mai scapa de obligatia de a circula cu anvelope de iarna pe portiunile de drum acoperite cu zapada, gheata sau polei.

Astfel, proiectul legislativ introduce amenzi pentru cei care vor circula fara anvelope de iarna. Va fi considerata contraventie circulatia fara anvelope de iarna sau fara lanturi pe portiunle acoperite de zapada, gheata sau polei. In cazul vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al celor de transport persoane cu mai mult de noua locuri pe scaune, masina trebuie echipata cu anvelope de iarna pe axele de tractiune si/sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate.

Conducatorii vehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarna in sezonul rece vor fi penalizati cu 9 pana la 20 de puncte, amenda si retinerea certificatului de inmatriculare sau inregistrare al masinii. Amenda este cuprinsa intre 2500 lei si 4000 lei. Soferii prinsi vor plati si cheltuielile de degajare a circulatiei si elementele de drum distruse. 

 

citeste integral: capital.ro