Cat ar pierde companiile petroliere daca n-ar mai alimenta nimeni masina o zi

Data publicarii: 17-01-2011 | Actualitate
Am facut un scenariu care sa prezinte, chiar si in mare, ce efecte banesti ar avea un boicot total impotriva benzinariilor Petrom, Rompetrol si LukOil. Desi este doar un scenariu, poate da o idee asupra pierderilor pe care le-ar avea companiile in doar o zi de protest al soferilor.

Precizam ca acest articol este un scenariu pe care l-am facut pentru a da macar o idee asupra impactului pe care il are boicotul asupra benzinariilor de catre persoanele fizice romane. Chiar daca un astfel de scenariu are sanse minime de realizare am considerat ca este util sa aflati  cum ar fi afectate companiile de o decizie a dumneavostra de a nu mai alimenta autovehiculul cu carburanti, fie si pentru o singura zi.

Datele folosite sunt luate din raportarile companiilor in cazul Petrom si Rompetrol si de declaratiile unui oficial de varf al LukOil privind rezultatele de anul trecut ale companiei. Presupunem o dinamica egala a vanzarilor din acest inceput de an cu aceea din primul trimestru al anului trecut. De asemenea, pentru usurinta calcului, consideram un pret de 5 lei pe litru ca o medie  intre benzina si motorina si un curs de schimb  leu  - euro de 4,27 asa cum a fost afisat, vineri, de BNR . Am luat in calcul doar vanzarile din tara ale companiilor care sunt cei mai mari jucatori de pe piata carburantilor.

 

citeste integral: money.ro