Persoanele despagubite cu actiuni la FP nu vor plati impozit pe castigul obtinut din tranzactii

Data publicarii: 17-01-2011 | Bursa


Fostii proprietari despagubiti cu actiuni la Fondul Proprietatea (FP) nu vor plati impozit pentru castigul obtinut din vanzarea actiunilor la Bursa, in timp ce investitorii vor plati un impozit de 16%.

"Pentru primul proprietar, cel care si-a dobandit actiunile prin conversia titlurilor de despagubire, aceia nu vor plati niciun impozit. Deci, daca au 1.000 de actiuni si le vand la 1.000 lei, baga in buzunar 1.000 lei. Daca, insa, in plus fata de actiunile dobandite fata de aceasta conversie a cumparat fie prin cesiuni la Depozitarul Central, fie a cumparat dupa listare in piata, impozitul este de 16%", a explicat presedintele Raiffeisen Capital & Investment, Dana Mirela Ionescu.

In cazul in care actiunile au fost cumparate inainte de listare, prin Depozitarul Central cu 0,4 lei si vandute dupa listare cu 1 leu, pentru cei 60 de bani care sunt profitul se va plati 16%, sustine Ionescu.

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa este programata pentru 25 ianuarie 2011.

Fondul Proprietatea a fost lansat in decembrie 2005. Acesta a fost creat pentru despagubirea cetatenilor romani ale caror proprietati au fost confiscate de fostul regim comunist. In urma licitatiei internationale anuntate in decembrie 2008, Franklin Templeton a castigat, in iulie 2009, mandatul in valoare de 3,71 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectata dintre sapte companii globale de management al activelor.

 

NewsIn