Analiza dosarului de credit scoate din buzunarul clientului pana la 400 de euro

Data publicarii: 17-01-2011 | Finante-Banci


Legea obliga institutiile de credit sa stabileasca un comision de analiza in suma fixa si un comision de administrare ca procent din soldul creditului si nu din valoarea initiala a acestuia
Doar cateva banci s-au aliniat pana acum la noile reglementari privind transparentizarea costurilor la creditele pentru populatie si au introdus comisioane de analiza a dosarului in suma fixa in locul celor calculate ca procent din suma imprumutata.

Comisioanele de analiza pornesc de la 110 lei pentru un imprumut de consum, dar pot ajunge si la 1.700 de lei (400 de euro) pentru un credit imobiliar, potrivit datelor de pe site-urile bancilor.

Bancpost, CEC, ING si Citibank sunt printre putinele institutii de credit care afiseaza un comision fix indiferent de suma imprumutata.

La Bancpost, comisionul este de 500 de lei la creditele de consum si 1.500 lei sau 400 de euro (echivalentul a 1.700 de lei) la creditele imobiliare.
Banca de stat CEC isi taxeaza clientii cu 250 de lei pentru un credit de nevoi personale si 500 de lei pentru un imprumut cu garantii, in timp ce americanii de la Citibank afiseaza un comision de 600 de lei la creditele de consum.

Clientii ING platesc 109 lei pentru un credit de consum si 215 lei pentru unul imobiliar, banca practicand comisioane in suma fixa si inainte de aparitia noilor reglementari.

Majoritatea bancilor au preferat insa in trecut un comision procentual aplicat la valoarea creditului si au fost prinse pe picior gresit de Legea 288/2010 creata pe baza cunoscutei Ordonante 50, care a intrat in vigoare la sfarsitul anului trecut. Practic, clientii care imprumutau mai multi bani plateau o suma mai mare desi banca depunea acelasi volum de munca, avand in vedere ca pe categorii de produse procedurile nu difera in functie de suma imprumutata.

 

integral in: zf.ro