Curs oficial BNR

25.11.2015
 • 1 EUR Variatie: -0.00674.4442 RON
 • 1 USD Variatie: 0.01384.1911 RON
 • 1 CHF Variatie: 0.00024.1064 RON
 • 1 GBP Variatie: -0.00196.3164 RON
 • 1 gr. aurVariatie: 0.2871144.6196 RON

Ce este certificatul energetic, cat costa si cum se obtine?Data publicarii: 17-01-2011 | Imobiliare (RSS)

 •  Print   | 
 • Trimite prin Y!M
 • Bookmark & Share

Certificatul Energetic (Certificatul de Performanta Energetica) este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie ,  precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica. (definitia din Metodologia MC-001/2006)

Certificatul energetic este o cerinta a Uniunii Europene ce trebuia pusa in practica din 2007, de la aderare. Incepand cu acest an,  certificatul a devenit obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil in Romania.

Certificatul de Performanta Energetica se poate obtine de la Auditorii Energetici Atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Majoritatea cladirilor din Romania, spre exemplu blocurile de locuinte vechi, se incadreaza in clasa energetic a C sau D. Trebuie mentionat ca aceste clase energetice sunt de la G (foarte slab) pana la A (clasa energetica superioara ), dupa modelul aparatelor electrocasnice.

Cum decurge o autorizare?

Demersurile sunt relative simple. Cu un vraf de acte, proprietarul se prezinta la un certificator autorizat care va intocmi un Certificat de Performanta Energetica si va dispune si un set de masuri necesare pentru a imbunatatii calitatea energetica  a cladirii.

Cat dureaza si cat costa un certificat energetic?

O asemenea certificare dureaza maxim o saptamana de la depunerea completa a dosarului.

 Preturile medii pe piata sunt de 2-3-4 euro/ mp la care se adauga TVA. Astfel, pentru un apartament de 2 camere cu suprafata de cca 60 mp, pretul unei certificari ajunge la aproximativ 300 euro tva inclus. Acest cost este suportat de catre proprietarul cladirii, adica cel care doreste sa vanda.

Pasii pentru obtinerea unui certificat energetic

“Primul pas pe care trebuie sa il faca un proprietar este sa adune actele (lista o gasiti mai jos), dupa care trebuie sa contacteze o firma autorizata. Firma preia documentatia si face o vizita la adresa respectiva, pentru a verifica toate aspectele necesare la fata locului. Dupa acest pas, in termen de trei zile se elibereaza Certificatul de Performanta Energetica” , ne-a declarat Dan Sumalan, administratorul  S.C. Shumicon S.R.L.  din Cluj, companie care se ocupa cu eliberarea acestor certificate.

In urma certificarii, firmele va pot oferi si o parte de audit cu recomandari pentru optimizarea performantelor energetice actuale.

 

Ce acte sunt necesare?

-Plan situatie - cu incadrarea cladirii in functie de punctele cardinale si vecinatati

-Planurile - subsol, parter, nivele curente

-Sectiuni- longitudinale, transversale

-Detalii constructive: pereti, terasa, pod, pardoseala peste sol, subsol, etc

-Fisa tehnica Termopane

-Tip de incalzire - detalii despre instalatia de incalzire

 

Blocurile construite inainte de 1989 se incadreaza in clasele energetice D si C. “Daca blocul este anvelopat integral cu polistiren de grosime 10-15 cm, sunt puse geamuri termopan, este orientat catre Sud iar apartamentul este situat pe mijloc (nu are decat un perete afara), poate sa ajunga si la Clasa Energetica A”, ne-a declarat domnul Dan Sumalan.

Cine sunt persoanele autorizate?

Corina Mardari, director de comunicare la Asociatia Auditorilor Energetici pentru  Cladiri recomanda consultarea listei de pe site-ul Ministerului  pentru alegerea unui auditor energetic.” In practica, chiar daca orasul/ localitatea nu beneficiaza de serviciile unui auditor atestat, persoanele interesate pot apela la auditori din alte zone, mobilitatea acestora fiind crescuta”, mai spune Corina Mardari.


Autor: Banknews.ro

Comentarii:
 • maria: DOMINILOR SUNTETI NISTE EXCROCI CARE V-ATI ADUNAT, ACOLO UNDE SUTETI CU TOT CU NEAMURILE VOASTRE CA SA DATI NISTE LEGI PENTRU OAMENII NEVOIASI. EU PERSOANA FIZICA MI-AM FACUT O LOCUINTA TRAGINDU-MI DE LA GURA SA POT SA LOCUIESC DECENT. NU AM FOST IN CONCEDII SI NICI IN HUZUR.DAR SA VEZI ACUM CA PENTRU AMI INTRETINE LOCUINTA SA IMI CEARA ASA CEVA SUNTETI NISTE NEBUNI.EU MI-AM IZOLAT LOCUINTA PE BANI MEI TREBUIE SA MA JUSTIFIC CUI? LA NISTE NEMERNICI? DE ASTA NE PLEACA TOTI DIN TARA CA LA NOI VA RAMINE CEI DIN GUVERN SI PARLAMENT DOAR DACA VOR PLATI EI IMPOZITE SA AIBA SALARII CA NU VOR MAI FI CINA SA LE MAI PLATEASCA SALARIILE SA TINERETUL PLEACA SI CE IN VIRSTA VOR AVEA PENSII COMUNITARE IN ALTE STATE! V-ATI GINDIT LA ASA CEVA? (Sat 10 Aug 2013 14:10)
 • HERDEUTCORINALENUTA: VREAU SA FAC CONTRACT DE INTRETINERE CU UZUFRUCT VIAGER DE LA PRIMARIE NU IMI DA CERTIFICAT FISCAL DEOARECE IMI TREBUIE CEL ENERGETIC E OBLIGATORIU ACEST CERTIFICAT ENERGETIC?SI CAT MA COSTA (Thu 08 Aug 2013 12:55)
 • Maria: Ce treaba are inchiriatul cu certificatul energetic? Alti bani dati de pomana! La fel ca si cu asigurarile! Blocurile au o garantie de minim 50 de ani! De ce trebuie noi sa platim asigurare pentru ceva care este in garantie? (Tue 06 Aug 2013 17:01)
 • radureff.ro: Detalii despre obtinerea unui Certificat Energetic (Certificat Performanta Energetica) in Sibiu: ***********radureff.ro/ Date de contact: ***********radureff.ro/contact/ Pentru o indicatie legata de pret: ***********radureff.ro/pret-cat-costa-certificatul-energetic/ Certificatul Energetic este necesar in cadrul programului Prima Casa si intra in responsabilitatea vanzatorului imobilului (apartament, casa, cladire, etc). Este de asemena util pentru cunoasterea cheltuielilor viitoare de incalzire (proportionale cu ineficienta energetica a locuintei). (Tue 19 Jun 2012 09:58)
 • Larisa:: @Mircea: nu sunt relevante Mircea facturile. Daca este o persoana care nu poate sa doarma decat cu lumina aprinsa? Atunci factura e f mare, nu? Sau daca are aparatura electrocasnica veche, cu consum mare? Ale tale sunt noi si in clasa energetica a.... Clar vei consuma mult mai putin! La caldura: Daca e vreo persoana bolnava, care are nevoie sa stea cu caldura tot timpul, nu iese din casa... atunci consumul este foarte mare! Daca tu ai un job care te tine la birou toata ziua iar seara nu dai drumul decat 3-4 ore la caldura, ca este suficient... ca tu nu esti bolnav ca sa o tii deschisa 24/24... atunci costurile sunt total altele... nu crezi? D-asta eu cred ca un certificat energetic este bun! (Thu 27 Jan 2011 13:53)
 • Mircea: Poate ar fi mai simplu, la vanzarea unei case sa soliciti facturile pe ultime 4-6-12 luni, astfel iti faci o idee de "la ce costuri" sa te astepti. Si nu numai la caldura (resp. gaze) ci si la lumina, apa, ... pentru care Uniunea Europeana inca nu a inventat norme. In fond si la urma urmei si curentul este o componenta in judecata unei cladiri (apartament). (Wed 26 Jan 2011 17:58)
 • Adrian: "Fara injurii..va rog... Certificatul acesta energetic isi poate dovedi, intr-adevar, utilitatea... Problema o reprezinta, insa, pretul imens al acestuia, in conditiile in care serviciul prestat nu pare sa necesite vreun efort deosebit si care, drept urmare, nu ar trebui sa coste nici 10% din preturile actuale (de 2-3-4 euro /mp + TVA!!)". Raspuns: Acest certificat energetic se face in urma unor calcle foarte complexe, si de aceea costa atat. Timpul proiectantilor COSTA, asa cum costa orice serviciu. pretul nu mie se pare mare raportat la volumul de munca. (Tue 18 Jan 2011 10:06)
 • Anonim: Fara injurii..va rog... Certificatul acesta energetic isi poate dovedi, intr-adevar, utilitatea... Problema o reprezinta, insa, pretul imens al acestuia, in conditiile in care serviciul prestat nu pare sa necesite vreun efort deosebit si care, drept urmare, nu ar trebui sa coste nici 10% din preturile actuale (de 2-3-4 euro/mp + TVA!!). (Mon 17 Jan 2011 20:08)
 • Auditoru': Pentru "Certificonul" Esti prost! Daca este obligatoriu sa ai o "bucatica de hartie" pentru cadastru, de ce sa nu fie obligatoriu sa ai si certificare energetica? Este foarte important pentru cumparator sa stie care vor fi cheltuielile de exploatare ale unui imobil! (Mon 17 Jan 2011 16:11)
 • Georgiana: Pe o norma de aplicare la legea 372/2005, aprobata prin ordin comun al MDLPL/MEF/MIRA care prevede: Art. 12. - alin.(2) Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere. Nu sunt sanctiuni, ca nu e legea completa, evident! Dar asta nu inseamna ca el nu este "obligatoriu". Poate sa fie ocolit, ceea ce e alta problema. Insa acum lnsez intrebarea ce3lor care cumpara: cum te uiti la masina de spalat in ce clasa energetica e, adica verifici daca iti va consuma f mult curent electric, la case de ce sa nu stii daca e o casa pe a carei incalzire dai mult??? Eu, daca mi-as cumpara acum o casa, as fi foarte interesata sa stiu daca la intretinere imi vine 5 milioane sau doar 2. Cred ca e o mare diferenta. (Mon 17 Jan 2011 15:08)
 • Certificonul: "Incepand cu acest an, certificatul a devenit obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil in Romania" Aceasta este o informatie falsa. Certificatul NU ESTE obligatoriu, UNNPR si-a exprimat recent pozitia in aceasta chestiune, aratand ca dreptul de a dispune asupra proprietatii NU VA FI INGRADIT de existenta acestei bucatele de hartie colorata. Existenta acestui certificat nu este nici o conditie, ci O RECOANDARE a Uninii Europene si in niciun caz nu este facuta cu scopul de a ingradi transferul drepturilor de proprietate si cu atat mai putin pentru a umple buzunarele unei noi categorii sociale de "prestarori" care "presteaza" un serviciu inutil. (Mon 17 Jan 2011 14:37)

(Autorii comentariilor sunt singurii responsabili pentru continutul acestora)

Sus
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
Adauga Comentariu:

* Toate campurile sunt obligatorii
* Adresa de email nu va fi facuta publica

Nume:
Email*:
Comentariu:
<1000 Caractere
  Adauga emoticon
Cod Validare: Adauga codul de validare in campul din dreaptaAdauga caracterele din poza:
 

* Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile mincinoase, cu limbaj neadecvat sau obscen!
* Autorul comentariului este singurul responsabil (juridic) pentru continutul acestuia!

Cele mai citite stiri