GfK: Doua treimi dintre romani au avut in 2010 o situatie financiara mai dificila decat in 2009

Data publicarii: 18-01-2011 | Finante-Banci

Anul 2010 a fost cel mai pesimist din ultimul deceniu pentru romani, doua treimi dintre acestia declarand ca au avut o situatie financiara mai dificila decat in 2009, indica Barometrul de incredere a consumatorului din luna decembrie, realizat de compania GfK pentru Comisia Europeana si dat luni publicitatii.

Sursa pesimismului romanilor consta, printre altele, in faptul ca doua treimi apreciaza ca situatia financiara a familiei lor este mai dificila decat in urma cu un an, in vreme ce doar 6% dintre respondenti afirma ca in 2010 au avut o situatie financiara mai buna. 

Nici viitorul nu le pare mai atragator romanilor in ceea ce priveste perspectivele financiare, mai mult de jumatate dintre participantii la sondaj considerand ca acestea se vor inrautati. Numarul pesimistilor este in acest domeniu cu 20% mai mare decat in decembrie 2009, dar cu 10% mai mic decat in lunile de vara 2010, cele mai pesimiste din tot anul. Exista, totusi, si aproape 15% optimisti. 

87% dintre cei chestionati de GfK afirma ca starea generala a economiei a cunoscut un regres anul trecut fata de 2009. Numai pentru 1,5% dintre romani situatia a cunoscut o imbunatatire in ultimul an. 

Sperantele pentru 2011 sunt si ele destul de reduse, numai 8% dintre respondenti asteptandu-se sa le mearga mai bine in acest an. 

Romanii se tem si de cresterea preturilor in 2011. Astfel, 72% dintre cei chestionati considera ca inflatia va creste anul acesta, fata de doua treimi in urma cu un an. Si referitor la inflatia pe anul trecut, cu 10% mai multi cetateni decat in decembrie 2009 constata ca in ultima luna din 2010 preturile au fost mai ridicate fata de anul anterior. 

Nici atitudinea fata de economisire nu a inregistrat schimbari majore, 80% dintre romani considerand ca nu este o perioada favorabila pentru a pune bani deoparte, in vreme ce mai bine de un sfert dintre romani (26%) spun ca au datorii - cel mai mare procent din ultimii sapte ani - si doar 12% reusesc sa economiseasca. 

GfK precizeaza ca informatiile provin din Barometrul de incredere a consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind din 1.000 de persoane. 

Indicele de incredere, a carui valoare in decembrie a fost de minus 54, este media aritmetica a raspunsurilor la intrebarile privind situatia financiara a familiei, situatia economica generala, asteptarile privind somajul si estimarile romanilor legate de cat vor reusi sa economiseasca in urmatoarele 12 luni. 

GfK Romania este fondata in 1992 si este parte integranta a Grupului GfK, care a fost infiintat in 1934, ca prima companie de cercetare de piata in Germania. 

Sursa: AGERPRES