Bancile vor institui un gaj pe conturile curente ale celor care se imprumuta prin Prima Casa

Data publicarii: 18-01-2011 | Imobiliare

Statul vrea sa introduca o garantie suplimentara prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului prin programul Prima Casa, se arata intr-un proiect de act normativ postat pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casa, "se introduce o garantie suplimentara prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, de natura sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri asupra conturilor clientilor. Aceasta are in vedere preintampinarea cazurilor in care, in urma infiintarii de popriri pe conturile beneficiarilor de credite Prima casa de catre creditorii urmaritori, s-ar ajunge in situatia executarii garantiilor.

De asemenea, in acelasi document se mai precizeaza ca, pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, se statueaza posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor, sub rezerva verificarii de catre FNGCIMM a mentinerii conditiilor de eligibilitate a programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului si obtinerii acordului FNGCIMM.

In cazul beneficiarilor de locuinte construite prin programele ANL care doresc sa le achizitioneze prin programul Prima Casa, in locul antecontractului de vanzare-cumparare, acestia vor prezenta finantatorilor documentele specifice programelor ANL.

Totodata, in cazul cumpararii de locuinte scoase la licitatie de catre ANAF in cadrul executarii silite, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, beneficiarii vor prezenta finantatorilor in locul antecontractului de vanzare-cumparare documentele specifice procesului de licitatie.

Pentru anul 2011, plafonul garantiilor care pot fi emise este 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010, din plafonul de 1,7 miliarde euro, alocat programului Prima Casa, in anii 2009-2010.

Pana la finele anului 2010, in cadrul programului guvernamental Prima Casa au fost emise 34.633 garantii, in valoare totala de 1.416,6 milioane euro, din plafonul cumulat 2009-2010 de 1,7 miliarde euro. 

NewsIn