Bancile chineze au dat imprumuturi mai mari decat Banca Mondiala pentru tarile in curs de dezvoltare

Data publicarii: 18-01-2011 | Finante-Banci


Doua banci chineze controlate de stat au imprumutat mai mult tarilor in curs de dezvoltare decat Banca Mondiala, arata un raport al Financial Times.

Banca pentru dezvoltare a Chinei si Banca de export-import a Chinei au oferit imprumuturi in valoare de cel putin 110 miliarde de dolari pentru guverne si firme din tarile in curs de dezvoltare in 2009 si 2010.

Intre mijlocul anului 2008 si mijlocul lui 2010, Banca Mondiala a doferit imprumuturi de peste 100 de miliarde de dolari.

Cele doua banci chineze nu au publicat detalii despre imprumuturile din strainatate, asa ca studiul este bazat pe anunturile publice facute. Acest lucru inseamna ca suma estimata este probabil mai mica decat cea reala, pentru ca imprumuturile mai delicate nu au fost anuntate public.

Banca pentru dezvoltare a Chinei si Banca de export-import a Chinei sunt "banci politice", adica promoveaza ceea ce Beijingul considera interesele sale nationale. Una dintre sarcinile Bancii pentru dezvoltare a Chinei este sa incerce sa faciliteze si, acolo unde este posibil, sa deblocheze fluxurile de materii prime pentru economia chineza. De asemenea, incearca sa deschida piete externe pentru companiile chineze.

Insa situatia este diferita in sectorul privat. Investitiile externe directe facute de companiile chineze, cu exceptia bancilor, au fost anul trecut de numai 50 de miliarde de dolari, cu 50% mai putin decat suma de bani investiti de companiile straine in China.

Acest lucru sugereaza ca societatile chineze nu au inca suficienta incredere pentru a face achizitii importante in strainatate sau nu pot sa o faca.

Perioada vizata de studiul FT include si cea mai grava criza financiara globala. 

 

NewsIn