Cat incaseaza anual statul din vanzarea de benzina si motorina: 3,5 mld. €

Data publicarii: 18-01-2011 | Actualitate


Cea mai importanta taxa colectata din pretul carbu rantilor este acciza care variaza in functie de tipul de combustibil intre 25 si 30% din pretul final. La aceasta se adauga si alte taxe precum TVA si din centul pe litru, taxa intro dusa pentru a acoperi datoriile fostei Companii Nationale a Petrolului. Restul banilor merg in conturile companiilor petroliere care trebuie prin aceasta suma sa-si acopere diferite cheltuieli, dar sa si obtina o anumita marja de profit.

In contextul in care inceputul de an a fost marcat de proteste in benzinarii din cauza preturilor mari la carburanti, dar si de mai multe declaratii politice venite din partea celor mai importanti oameni din stat, cifrele arata ca de fapt una dintre parghiile care ar putea aduce ieftinirile cerute de consumatori sta chiar in mainile statului. Specialistii din piata spuneau recent ca singurul lucru pe care il poate face statul este reducerea TVA, a doua cea mai mare la nivelul UE, cotatiile internationale la produsele petroliere fiind independente de vointa guvernului Boc.

Statul roman colecteaza jumatate din valoarea vanzarilor de benzina si motorina, adica aproximativ 3,5 miliarde de euro in 2010, echivalentul a 9% din venituri, pornind de la estimarile privind cantitatile de carburanti vandute pe piata locala.

Zilnic in Romania se vinde benzina si motorina in valoare de circa 20 de milioane de euro.

 

integral in: zf.ro