In perioade de criza se iau masuri exceptionale, afirma ministrul roman al Finantelor

Data publicarii: 19-01-2011 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, marti, la Viena, ca guvernul a fost obligat sa ia 'masuri exceptionale' in aceasta perioada de criza, pentru a avea bani la buget, fiind intrebat despre 'donatia' facuta la bugetul de stat de compania Romgaz, la care statul este actionar unic.

Ministrul, care a participat la o masa rotunda consacrata Romaniei, in cadrul Forumului Euromoney de la Viena, a explicat ca, pe fondul unei situatii bugetare anterioare extrem de dificile, Guvernul a fost nevoit sa adopte si masuri prin care sa fie evitata intrarea Romaniei in imposibilitatea de a-si onora obligatiile externe. 

'Desi am fost nevoiti sa continuam niste lucruri care au venit din urma, nu ne-am gandit ca vom deveni nepopulari, ci am vrut sa evitam intrarea Romaniei in incapacitate de plata', a spus Ialomitianu, care a precizat ca procesul de reforma nu va fi intrerupt. 

'Guvernul nu va face pasi inapoi, ci va continua reformele, prin consolidarea fiscala, pentru ca numai asa consideram ca putem depasi perioada de criza', a subliniat ministrul. 

El a aratat, de asemenea, ca masurile care au fost luate in cadrul acordului cu FMI si CE au fost cele convenite cu Guvernul Romaniei. 

'Au existat mai multe variante de decizii. In iunie 2010, FMI a spus sa reducem cheltuielile cu salariile si sa majoram impozitele. Guvernul Romaniei a decis sa reduca cheltuielile curente. Nu am reusit sa reducem toate cheltuielile curente la nivelul la care sa fie sustenabile din punct de vedere financiar si am trecut la majorarea TVA, de la 19, la 24 la suta. Guvernul a dovedit, astfel, ca este capabil sa ia hotarari dure, dar necesare, si in urma acestor masuri s-a asigurat o stabilitate economica si financiara, iar acum decizia de a incheia un nou acord cu FMI si Comisia Europeana este in scopul de a continua reformele. Avem nevoie de expertiza celor de la FMI si CE', a aratat ministrul Finantelor.

Sursa: AGERPRES