FMI: noul acord ar trebui sa fie pe doi ani. Guvernul vrea ajutor doar pana la alegeri

Data publicarii: 19-01-2011 | Economie

Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, sustine ca "are sens un acord pe doi ani", dar ca Fondul este flexibil in negocierea duratei acestuia

Cea mai mare problema in ceea ce priveste negocierile dintre Guvernul Boc si FMI legate de noul acord pare a fi durata acestuia. In timp ce oficialii romani ar prefera ca acordul sa fie doar pe un an, respectiv sa se termine in anul electoral 2012, Fondul sustine ca, dupa propriile estimari, cel mai bun acord ar fi unul pe doi ani. "Vom discuta perioada noului acord cu autoritatile de la Bucuresti. Are sens un acord pe doi ani, dar nu am stabilit nimic. Vom fi flexibili in negocierile cu partea romana", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, citat de Mediafax. 

Declaratia a fost facuta cu ocazia evenimentului The Euromoney Central&Eastern European Forum. Cu cateva saptamani in urma, surse guvernamentale au declarat pentru aceeasi agentie de stiri ca valoarea noului acord va fi, conform calculelor din acel moment, de 3,6 miliarde de euro, acordul urmand sa fie semnat pe o perioada de un singur an pentru a se evita desfasurarea lui si in anul electoral 2012.

Economistii romani sustin ca, in lipsa unor negocieri concrete, este greu de spus exact care este perioada optima de desfasurare a noului acord. Ca regula generala insa, un acord pe o perioada mai mare de timp este mult mai avantajos decat unul pe o perioada mai scurta.

Continuarea in Gandul.info