Investitiile straine in statele emergente din Europa au scazut cu o treime. Romania este sub medie

Data publicarii: 19-01-2011 | Economie

Piata de fuziuni si achizitii locale s-a diminuat cu 71% anul trecut

Investitiile straine directe din tarile emergente din Europa s-au diminuat cu o treime anul trecut, in timp ce piata de fuziuni si achizitii s-a contractat cu 40%. In Romania, investitiile nerezidentilor in economia locala au atins cel mai scazut nivel din ultimii sase ani, dar reducerea se mentine sub media regiunii.

Strainii au investit anul trecut in Europa de Sud-Est cu 31% mai putine fonduri comparativ cu 2009, dupa ce tarile din Uniunea Europeana, principalii investitori pe pietele din aceasta regiune, si-au redus finantarile din cauza crizei economice.

In Romania, investitiile straine directe (ISD) au atins in 2010 cel mai scazut nivel din ultimii sase ani. Potrivit datelor Bancii Nationale ale Romaniei (BNR), in primele 11 luni ale anului trecut, volumul ISD a inregistrat un nivel de 2,269 miliarde de euro, cu 25,5% mai mic fata de perioada similara din 2009. In intervalul ianuarie-noiem-brie 2010 investitiile straine directe au fost realizate in cea mai mare parte din par-ti-cipatii la capital, care au insumat 1,419 mld. euro, restul intrarilor, de 850 mil. euro, reprezentand credite intragrup, ceea ce arata faptul ca companiile-mama au redus liniile de finantare, iar cele mai multe fonduri au mers pentru acoperirea pierderilor. In 2008, cand criza oferea primele semne de aparitie, volumul ISD in Romania totaliza 9,5 mld. euro. Anul ur-mator, investitiile straine directe au sca-zut la jumatate, pana la 4,89 mld. euro, acoperind in proportie de 96,9% deficitul de cont curent. In primele 11 luni ale anu-lui trecut, deficitul de cont curent a fost finantat doar in proportie de 44% din ISD. 

Integral in Financiarul.com