Tinuti in sah de nemti, ministrii de finante din UE nu au luat decizii concrete cu privire la fondul de urgenta

Data publicarii: 19-01-2011 | International


Ministrii de finante europeni au cazut de acord sa majoreze fondurile fondului de urgenta, dar la insistentele Germaniei nu se va lua nicio masura concreta pana in luna martie, scrie The Telegraph.

Infiintat dupa acordarea ajutorului extern de 110 mld. euro Greciei, fondul EFSF are la dispozitie 440 mld. euro, insa pQoate acorda imprumuturi efective de 220 de miliarde de euro pentru a nu pune in pericol actualul rating "AAA". In aceste conditii, resursele financiare ale fondului nu ar ajunge in cazul in care Spania va fi nevoita sa ceara ajutor.
Spre deosebire de celelalte tari, Germania incearca sa gaseasca solutii pentru o posibila majorare a capacitatii fondului de urgenta fara a creste insa si garantiile guvernamentale pe care trebuie sa le ofere.

In timp ce Jean-Claude Trichet, seful Bancii Centrale Europene (BCE), si Didier Reynders, ministrul de finante al Belgiei, au insistat asupra largirii fondului, Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finante, s-a opus argumentand ca "in prezent, fondul nu se afla sub presiune. Sunt multe de discutat, putine de anuntat si cu atat mai putine lucruri de speculat. Slava Domnului ca piata de obligatiuni nu a fost influentata de aceste discutii".

 

citeste mai mult: zf.ro