FMI recunoaste esecul programului de austeritate cu Romania: Marea dezamagire este ca economia nu si-a revenit

Data publicarii: 19-01-2011 | Finante-Banci
Marea dezamagire a FMI dupa doi de acord cu Romania este ca economia inca nu a revenit pe crestere, afirma Jefrey Franks, seful misiunii Fondului la Bucuresti.

"Absenta cresterii economice este marea dezamagire acum cand ne apropiem de finalul acestui acord. La fel de adevarat este ca reformele ar fi putut merge mai repede, insa chiar si asa au facut ajustari foarte importante, s-au implementat politici corecte si s-a revenit pe calea disciplinei fiscale", a declarat Franks ieri pentru ZF.

Este pentru prima data cand un inalt oficial implicat in acest acord admite marele esec al proiectului de a scoate Romania din criza.

FMI a avut intreg anul trecut pe agenda problema cresterii economice si si-a dorit foarte mult sa-si treaca in palmares readucerea Romaniei pe o traiectorie de crestere prin acordul de doi ani inca din 2010.

Potrivit unor surse oficiale, in cursul negocierilor de anul trecut, mai ales la runda din vara de dinaintea majorarii TVA si a taierii salariilor, FMI a pledat pentru variante care sa plaseze economia pe crestere, ajungandu-se chiar la disensiuni cu BNR, a carei pozitie a fost si este ca nu trebuie reluata cresterea PIB pana cand nu avanseaza reformele si nu se restructureaza economia.

Acum BNR a ajuns la o atitudine ambigua, in care pe de o parte refuza sa reduca dobanda semnal, dar in acelasi timp a presat dobanzile de pe piata monetara sa coboare mult sub pragul de 6,25% pe an.

Cert este ca acordul cu FMI, parte principala a uriasului imprumut de 20 mld. euro luat de Romania in 2009, nu se poate lauda cu scoaterea din recesiune. Cu alte cuvinte, se poate pune problema de ce a fost necesar un asemenea acord gigant daca chiar in conditiile unei injectii de 10 miliarde euro in 2009 si inca 7 miliarde de euro in 2010 economia a avut o cadere totala de 10%.

 

continuarea in: zf.ro