In august, inflatia a atins cel mai scazut nivel din ultimii 16 ani

Data publicarii: 11-09-2006
inflatia a atins cel mai scazut nivelInflatia anuala a ajuns in luna august la 6,02%, cel mai redus nivel inregistrat dupa 1989, cu o scadere a preturilor de consum de 0,1% fata de luna precedenta, datorita preturilor mai mici la alimente cu 0,33 de puncte procentuale, informeaza, luni, Institul National de Statistica. Preturile mai mici la mancare (-0,9%) au fost determinate de reducerile de pret la fructe proaspete (-14,7%), legume, conserve de legume (-11,4%) si zahar (-1,4%). Morcovii, tomatele de camp, patlagelele, vinetele de camp, ceapa uscata, usturoiul uscat, ardeiul gras, ardeiul capia, gogosarii, fasolea verde, varza alba si dovleceii au avut cele mai semnificative scaderi de pret. In cadrul grupei de produse alimentare s-au inregistrat cresteri la oua (+ 17,2), tuica si alte bauturi (+1,9%).

"Este inexplicabil cum inflatia este mai mica decat asteptarile, in timp ce cresterea produsului intern brut este mai mare. Sporul de crestere economica ar trebui sa fie inflationist. O inflatie de 6,02% nu se coreleaza cu cresterea economica de 7,4%, cu majorarea importurilor si cu preturile in urcare la produsele industriale", a declarat directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea.

Potrivit economistului sef al ING Bank Romania, Florin Catu, ramane o enigma cum cresterea economica nu se reflecta in preturi mai mari. "O posibila explicatie ar putea fi faptul ca 20% din preturi sunt in continuare controlate de stat. In alta ordine de idei, inflatia pe luna august nu va pune presiune pe banca centrala sa majoreze dobanda la urmatoarea sedinta", a comentat Catu.

Scaderea pretului la alimente a fost contabalansata de cresterea cu 0,14 puncte procentuale la marfurile nealimentare si 0,12 puncte procentuale la capitolul servicii.

Majorarea pretului la tutun (+1,2%) si combustibil (+0,7%) a determinat o crestere a preturilor la marfurile nealimentare cu 0,3% , temperata partial de scaderile usoare de preturi la autoturisme si piese de schimb, frigidere, congelatoare si medicamente.

Cresterea tarifelor la telefon (+1,8%), chirie (+1,3%) si apa, canal, salubritate (+0,9%) au condus la o crestere a serviciilor cu 0,7%.

Banca Nationala a Romaniei are pentru acest an o tinta de inflatie de 5% (plus/minus un punct procentual). Anul trecut inflatia a fost de 8,6%, iar in urma cu doi ani a fost de 9,3%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: