Mamele vor primi 600 de lei pentru copilul nascut la mai putin de doi ani de la nasterea precedenta

Data publicarii: 20-01-2011 | Diverse


Guvernul a aprobat normele de aplicare a noii ordonante privind acordarea indemnizatiei maternale astfel incat mamele care beneficiaza de concediul maternal de doi ani, pe baza vechii ordonante, iar a doua nastere survine in interiorul acestei perioade, sa primeasca un stimulent de 600 de lei lunar.

Conform prevederilor Ordonantei de Urgenta 148, care a fost inlocuita la sfarsitul anului trecut cu OUG 111, nasterea celui de-al doilea copil la mai putin de doi ani de primul nu determina nicio plata suplimentara pentru respectiva mama, in afara de indemnizatia pentru primul copil, acordata pentru primul copil. Indemnizatia pentru al doilea copil intra in plata doar dupa expirarea primului concediu maternal pentru perioada ramasa pana la expirarea celui de-al doilea concediu maternal.

"Desi pe legea veche nu s-a acordat pana acum acel stimulent de 600 de lei pentru al doilea copil, noi am spus ca din 1 ianuarie 2011 al doilea copil nascut dupa aceasta data are acest stimulent de 600 de lei pana cand intra in plata indemnizatia pentru al doilea copil. Nu am luat absolut nimic, am venit cu ceva in plus acestei legi. Am oferit cu ceva in plus si am cautat o garantie ca sa stimulam acele persoane care doresc sa e se intoarca la locul de munca si a fost definitia pe care eu am pus-o in practica din prima zi a mandatului meu: orice metoda de stimulare privind intoarcerea la locul de munca va fi sustinuta de catre ministrul Muncii", a declarat miercuri Ioan-Nelu Botis, ministru al Muncii.

De asemenea, normele de aplicare a OUG 111 vizeaza garantarea pentru inca sase luni a locului de munca al femeii care tocmai s-a intors din concediul maternal. "Daca pana astazi, pe OUG 148, nu au fost acordate unele garantii privind locul de munca, noua lege face acest lucru (...) Garantam, ca o situatie de exceptie, inca sase luni, cel putin, locul de munca in sensul ca nu este obligatoriu ca dupa doi ani sa fii concediata, dar nimeni nu a sesizat ca OUG 148 nu oferea aceasta garantie. Noi am venit si am oferit aceasta garantie prin lege. In plus, pentru mamicile copiilor cu handicap, care raman acasa trei ani, exista aceasta prevedere", a adaugat Botis.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: