Propunerea de a include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO, criticata din nou de comunitatea locala

Data publicarii: 21-01-2011 | Mediu
Propunerea de a include Rosia Montana in lista patrimoniului mondial UNESCO este contestata, o data in plus, de comunitatea locala, reprezentantii acesteia considerand ca demersurile privind inscrierea "incalca in mod flagrant legea Si principiile autonomiei locale".

"Comunitatile din Rosia Montana si judetul Alba resping presiunile emotionale Si demersurile demagogice de listare UNESCO a Rosiei Montane Si solicita respectarea dreptului la munca Si la un trai decent al locuitorilor din Muntii Apuseni. Demersurile de inscriere a RoSiei Montane pe lista UNESCO incalca in mod flagrant legea Si principiile autonomiei locale, nesocotind totodata Si obligatia consultarii cetatenilor in solutionarea problemelor locale de interes deosebit. (...) Comunitatea este conStienta de starea patrimoniului cultural Si doreste conservarea si reabilitarea obiectivelor de importante de patrimoniu cultural din Rosia Montana si din Judetul Alba, insa acest lucru nu trebuie sa excluda sansa comunitatilor locale la munca, viata decenta si dezvoltare pe termen mediu si lung", se arata intr-o scrisoare semnata de primarul si consilierii din Rosia Montana, scrisoare adresata, printre altii, ministrilor Culturii si Economiei, Comisiei parlamentare pentru relatia cu UNESCO, ambasadorului Romaniei la UNESCO si Comitetului International UNESCO.

Semnatarii scrisorii mai spun ca oamenii din Rosia Montana si din judetul Alba resping ferm demersul de blocare a unui proiect de dezvoltare miniera din Muntii Apuseni, prin initierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Rosia Montana, care contravine intereselor legitime ale comunitatii.

"Comunitatea din RoSia Montana a identificat Si a adoptat deja propriul sau Plan Strategic de Dezvoltare Socio-Economica, plan care prevede dezvoltarea pe termen lung a Comunei RoSia Montana prin exploatarea zacamantului auro-argintifer, care va oferi locuri de munca Si surse de venit indispensabile unei zone sever afectate de somaj Si saracie, precum Si sursele de finantare necesare reabilitarii si conservarii patrimoniului cultural", se mai arata in scrisoare.

Pozitia comunitatii locale pe acest subiect a fost exprimata, tot printr-o scrisoare, si anul trecut, la 21 iulie.

De aceasta data, demersul comunitatii vine ca urmare a declaratiei comune a reprezentantilor Academiei Romane Si ai ONG-urilor Pro Patrimonio Si Icomos Romania din 30 decembrie 2010, prin care se solicita, printre altele, includerea RoSiei Montane in lista patrimoniului mondial UNESCO.

Semnatarii scrisorii condamna astfel unele afirmatii din declaratia comuna, pe care le considera calomnioase. In cuprinsul declaratiei comune era mentionata "Tragedia locuitorilor din RoSia Montana, abandonati de catre autoritatle publice, locale Si nationale, in fata unor presiuni enorme Si impiedicati sa iSi asigure propria existenta, reduSi in consecinta la saracie fortata (...)".

"Astfel de afirmatii au un profund caracter calomniator sugerand neimplicarea, nerepectarea Si neaplicarea legii de catre autoritatile publice romane, cu consecinta crearii unui grav prejudiciu locuitorilor din RoSia Montana. Avand in vedere faptul ca aceste afirmatii au fost facute in cadrul unui eveniment public, desfaSurat in afara tarii (la Bruxelles - n.r.), solicitam autoritatilor sa se sesizeze Si sa solicite semnatarilor verificarea corectitudinii acestor informatii", spun semnatarii scrisorii.

In noiembrie 2010, arhitectul britanic Dennis G. Rodwell, expert UNESCO si membru al International Council on Monuments and Sites (ICOMOS), a afirmat ca propunerea de a include Rosia Montanta pe lista tentativa a obiectivelor de patrimoniu mondial UNESCO are "deficiente majore" si ar trebui abandonata imediat.

"Sugestia de a include Rosia Montana pune la indoiala integritatea procesului de selectie si are potentialul de a discredita Romania in obligatiile sale, ca semnatar al Conventiei Mondiale UNESCO pentru Patrimoniu din 1972, precum si de a-i slabi pozitia in cazurile cu adevarat justificate", preciza Rodwell, in raportul "Reflectii privind relevanta si adecvarea declararii Rosia Montana ca obiectiv de patrimoniu mondial al UNESCO.

Presedintele Comisiei pentru relatia cu UNESCO din Parlament, deputatul Horia Uioreanu, a reactionat fata de raportul lui Rodwell afirmand ca parlamentarii se angajeaza sa sustina includerea Rosiei Montane in patrimoniul cultural universal. "Statul roman, semnatar al Conventiei Mondiale pentru Patrimoniu, prin institutiile abilitate, este cel care decide obiectivele pasibile sa fie incluse in patrimoniul cultural universal, respectiv introducerea sitului Rosia Montana pe lista tentativa a UNESCO. Opinia domnului arh. Dennis G. Rodwell, membru ICOMOS, contravine cu rezolutiile adoptate de Consiliului International pentru Monumente si Situri (ICOMOS),  - organism responsabil cu evaluarea monumentelor propuse pentru fi inscrise pe lista patrimoniului mondial al UNESCO - prin care se face apel la autoritatile nationale si la comunitatea internationala de a interveni pentru a asigura o protectie adecvata acestui sit. Dat fiind faptul ca raportul a fost intocmit la cererea companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ridica semne de intrebare privind obiectivitatea acestuia, reprezentand strict punctul de vedere al dl. arh. Rodwell", a afirmat Uioreanu.

In acelasi context, compania interesata de exploatarea resurselor minerale din zona, Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), a subliniat ca patrimoniul de la Rosia Montana este o componenta importanta a proiectului minier propus. "Pornind de la prevederile legale in vigoare, compania a intreprins in zona un amplu program de cercetare arheologica, in valoare de 11 milioane de dolari, care a scos la lumina vestigii pana atunci necunoscute, prin eforturile a 80 de cercetatori romani si straini. De asemenea, RMGC a inaugurat, in februarie 2010, prima cladire restaurata din centrul istoric al comunei, care adaposteste in prezent expozitia permanenta de istorie a mineritului, 'Aurul Apusenilor. Pentru a continua lucrarile de cercetare, conservare si punere in valoare a patrimoniului, RMGC a alocat deja un buget suplimentar de 35 de milioane de dolari pentru crearea unui muzeu modern al mineritului, protejarea galeriilor romane din centrul istoric si pentru restaurarea in intregime a acestuia, dupa demararea proiectului minier", au afirmat reprezentantii companiei.

Proiectul minier de la Rosia Montana reprezinta o propunere de exploatare a aurului si argintului in localitatea cu acelasi nume din judetul Alba, in subsolul caruia se gaseste unul dintre cele mai mari zacaminte de aur si argint din Europa. Conform estimarilor RMGC, din zona ar putea fi exploatate in total circa 314 tone de aur si 1.600 tone argint.

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este o companie infiintata in anul 1997, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva, cu 19,31 %, Gabriel Resources (cu 80,46%) si alti actionari minoritari, cu 0,23%.

Potrivit estimarilor companiei, proiectul minier de la Rosia Montana va genera 2.300 de locuri de munca directe pe parcursul etapei de constructie si aproape 800 de locuri de munca directe in timpul etapei de exploatare. Totodata, conform estimarilor recente ale specialistilor de la Oxford Policy Management, proiectul va aduce peste patru miliarde de dolari in economia Romaniei, ceea ce va duce la o contributie totala potentiala la PIB de 19 miliarde dolari.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: