Proiectul rezidential aflat in insolventa Terra Residence este scos la vanzare din cauza datoriilor

Data publicarii: 21-01-2011 | Imobiliare


Doua blocuri din cele trei ramase nefinalizate in cadrul proiectului Terra Residence din Voluntari au fost scoase la vanzare pentru recuperarea datoriilor pe care firma le are catre creditori, cel mai mare fiind BCR, care are de recuperat aproape 20 de milioane de euro, potrivit money.ro.

Pentru recuperarea unei parti din datoria firmei, lichidatorul judiciar al firmei, PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL, a scos la vanzare doua dintre cele trei blocuri nefinalizate din cadrul proiectului.

Pretul de vanzare al celor doua imobile, asa cum reiese din planul de reorganizare al firmei, este de 9,1 milioane de euro, fara TVA, scrie money.ro.

Primul imobil, care are o structura de S+P+8 etaje, o suprafata construita de 13.185 de mp si un numar de 99 de apartamente, care are structura de rezistenta si compartimentarile interne finalizate, costa 3,7 milioane de euro.

Al doilea imobil, care are structura de rezistenta finalizata si compartimentarea interna executata doar partial, dar care are 216 apartamente cu o suprafata totala construita de 25.325 mp, este scos la vanzare la pretul de 5,4 milioane de euro.

Pentru cea de-a treia cladire nefinalizata si care nu a fost scoasa la vanzare, sunt necesare 3,4 milioane de euro pentru terminarea lucrarilor. Mare parte dintre cele 61 de persoane care au contractat initial apartamente in cele doua blocuri scoase la vanzare au optat pentru o locuinta similara in acest imobil, dupa ce lichidatorul a decis scoaterea lor la vanzare. Alte 50 de apartamente din acest al treilea imobil vor fi disponibile pe piata spre vanzare la un pret de 800 de euro/mp, pret recomandat de DTZ Echinox. Pretul este cu aproape 40% mai mic fata de cel anuntat de Terra Vision in 2008, de 1.300 de euro/mp si cu 20% mai mic fata de cel de la lansarea proiectului in 2006, de 1.000 euro/mp.

Costurile estimate pentru finalizarea acestui ultim imobil vor fi asigurate printr-un credit tot de la BCR, care a fost si singurul creditor ce a dorit continuarea si sustinerea lucrarilor, desi are de recuperat aproape 20 de milioane de euro din creditul acordat pentru constructia ansamblului imobiliar. Astfel, din cele 3,4 milioane de euro, 1,8 milioane euro reprezinta costurile de constructie, 540.000 de euro costuri comune, 440.000 de euro costuri soft si 621.000 de euro costuri de recompartimentare, toate fara TVA.

De asemenea, compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox, cea care a evaluat activele imobiliare ale Terra Vision, a recomandat asteptarea unei oferte convenabile si multumitoare, cu un orizont de timp de doi ani pentru finalizarea vanzarii.

Potrivit planului de reorganizare, in cel mai rau scenariu, daca aceste doua blocuri nu vor fi vandute, BCR va putea proceda la o conversie a creantei aflate in sold la aceea data in actiuni, sau la o dare in plata a activelor ramase, ultima optiune aplicandu-se oricaror active aflate in patrimoniul Terra Vision in momentul exercitarii acestei optiuni.

Altfel, daca apartamentele disponibile spre vanzare din blocul G1 care va fi finalizat se vor vinde intr-un ritm mai accelerat decat cel preconizat in planul de reorganizare, atunci finantatorul, adica BCR, va putea dispune modificarea planului de reorganizare prin continuarea investitiei in constructia de apartamente din celelalte doua blocuri, scoase acum la vanzare.

Dezvoltatorul proiectului a acumulat datorii de peste 31 milioane euro

Valoarea totala a datoriilor Terra Vision, la 30 iunie 2010, depaseau 31,2 milioane de euro, iar la masa credala s-au inscris 116 creditori, creanta totala insumand 142, 8 milioane lei, adica 33,6 milioane euro.

Cel mai mare creditor este BCR, care a imprumutat in decembrie 2006 dezvoltatorul cu 20 de milioane de euro. Durata creditului era stabilita pentru o perioada de 5 ani, cu 24 de luni de gratie, cu o dobanda variabila EURIBOR la 6 luni + o marja de 2,95% pe an. Potrivit planului de reorganizare, la data de 30 iunie 2010, firma Terra Vision mai avea de plata 82.964.669 de lei, adica 19.835.232 euro, suma recunoscuta si admisa de judecatorul sindic in tabelul definitiv al creantelor.

Ser - Con Constructii SRL are de recuperat 15 milioane de lei (3,5 milioane euro), Electric Power Light SRL s-a inscris cu o creanta de peste 300.000 de euro, A.D.N Production SRL - 230.000 euro si Urzica Irina care are de recuperat aproape 160.000 de euro.

De asemenea, valoarea avansurilor platite de catre clienti pentru apartamentele contractate in complexul Terra Residence era de 9.467.194 lei (2,2 milioane euro).

In plus, in iunie 2006, Terra Vision contractase primul credit de la BCR in valore de 2,5 milioane de euro. Dintre toti creditorii, doar BCR si-a aratat intentia de a sustine continuarea activitatiii companiei prin acordarea unui alt credit pentru finalizarea construirii blocului G1, in care se vor muta 61 de persoane care au antecontractat locuinte in celelalte doua blocuri scoase la vanzare, dar carora li s-a pus la dispozitie posibilitatea de a se muta in blocul G1.

Motivele intrarii Terra Residence in insolventa au fost extinderea suprafetelor construite in proiectul Terra Residence cu 45% fara asigurarea prealabila a surselor de finantare adecvate, prezentarea eronata a naturii unor depuneri in conturile societatii a sumelor provenind din vanzarea apartamentelor, ca si imprumuturilor din partea actionarilor, precum si lipsa unei gestiuni financiare adecvate si ignorarea legislatiei contabile in vigoare au condus la deteriorarea situatiei financiare a societatii, si, in final, la starea de insolventa.

Conducerea activitatii debitoarei este asigurata de catre PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services SPRL. Potrivit money ro, anterior deschiderii procedurii de insolventa, managementul Terra Vision a folosit mijloace frauduloase pentru a-si insusi sume care pot depasi valoarea de 14 milioane de euro, iar asociatul majoritar a incasat in cea mai mare parte din cazuri contravaloarea avansurilor sau a preturilor apartamentelor in numerar, direct de la cumparator, fara a mai elibera ulterior chitanta si fara ca aceste sume sa fie inregistrate in contabilitate.

De asemenea, asociatul majoritar a incasat aceste sume direct in contul personal, fara a le mai transfera in contul firmei. Contabilitatea a fost una defectuoasa in mod deliberat, iar o suprafata de teren si 4 autoturisme au fost transferate in mod fraudulos, potrivit aceluiasi plan de reorganizare citat.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: