Bancherii cauta solutii sa tina clientii in viata si vand mai putine credite neperformante

Data publicarii: 21-01-2011 | Finante-Banci



Creditarea va reveni pe o usoara crestere in acest an, iar portofoliile de imprumuturi neperformante vandute de banci vor continua sa scada, institutiile de credit urmand sa incerce restructurarea acestora, considera Cristian Ionescu, country manager pentru Romania, Bulgaria si Slovacia al Coface.

"Dupa criza bancherii au fost agresivi, speriati. Acum incearca sa caute solutii sa restructureze creditele neperformante, sa tina clientii vii. Anul trecut portofoliile de creante scoase la vanzare au scazut cu 50%", a spus Ionescu.

La finele lunii noiembrie 2010 creditele neperformante totalizau 34 mld. lei, reprezentand circa 16,7% din totalul imprumuturilor. Bancherii se asteapta ca varful creditelor neperformante sa fie atins cel mai devreme la jumatatea anului.

Si expertii FMI estimeaza continuarea ascensiunii creditelor neperformante in prima jumatate a anului din cauza slabei activitati economice.

Cresterea restantelor a accelerat la sfarsitul lui 2008, soldul acestora urcand constant in ultimii doi ani din cauza presiunilor de curs, dar si a cresterii somajului si scaderii veniturilor populatiei si companiilor. 

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: