Numai cei cu venituri mari pot iesi din capcana creditelor in franci

Data publicarii: 24-01-2011 | Finante-Banci



Creditele in franci elvetieni s-au dovedit o adevarata capcana pentru cei care doreau in anii de boom sa imprumute sume cat mai mari, insa situatia nu este fara iesire, cel putin pentru aceia care au venituri lunare mari, spune Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance, cel mai mare broker local de credite.

"Creditele in franci nu au fost pentru sume mici, iar soldul (exprimat in euro - n. red.) chiar a crescut intre timp. Sigur ca pentru client un venit de 4.000-5.000 de lei este obligatoriu ca sa se poata califica acum la credit", spune Bidian.

Totul depinde insa de cat de mult s-a indatorat clientul de la bun inceput, cum i-a evoluat venitul intre timp, dar si de nivelul dobanzii. Din experienta Kiwi, exista si clienti care au reusit sa obtina o diminuare a ratei lunare prin refinantarea creditului in franci elvetieni cu unul in euro chiar si cu acelasi termen de rambursare. Aceasta in conditiile in care in prezent cele mai ieftine ipotecare in euro vin la dobanzi de 6%-7% pe an (costul anual efectiv), putand sa rivalizeze cu cele in franci. In general, bancile ofereau dobanzi foarte mici la franci in primul an de contract, insa ulterior costul se reseta in functie de indicatorul Libor, la care se adaugau marje chiar si de sase-sapte puncte procentuale.

Bidian spune ca au fost si clienti care au acceptat sa treaca la un credit in euro cu rata mai mare doar pentru a scapa de durerea de cap data de aprecierea francului. 

 

citeste mai mult: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: