Cauciucurile de iarna vor fi obligatorii pentru autoturisme din iarna 2011-2012

Data publicarii: 27-01-2011 | Auto


Guvernul a decis miercuri ca autovehiculele sa fie in mod obligatoriu dotate cu anvelope de iarna daca se circula pe drumuri acoperite de polei, gheata sau zapada, atat pentru autovehiculele comerciale, cat si pentru autoturisme.

Conform textului ordonantei propuse de catre Ministerul Transporturilor, se va aplica o amenda de 2500-4000 lei pentru autovehiculele care circula pe drumurile publice cu zapada, gheata sau polei fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna, ministrul Anca Boagiu precizand ca anvelopele 'all season' sunt acceptate drept conform standardului. Pentru autovehiculele comerciale, anvelopele de iarna sunt obligatorii pentru axele motoare, in timp ce pentru autoturisme obligativitatea este pentru toate cele patru roti.

In cazul in care un autovehicul care nu are anvelope de iarna este implicat intr-un accident care conduce la blocarea sau deteriorarea drumului, Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi isi va putea recupera prejudiciul. "Textul ordonantei prevede posibilitatea administratorului drumului de a recupera costurile interventiei de degajare a sectorului de drum afectat si a costurilor de reparare a drumului. Recuperarea se poate face atat de la asigurator, cat si de la proprietarul autovehicului sau al firmei de transport daca acestia sunt vinovati", a declarat ministrul Boagiu. Conform unei estimari a CNADNR, costul unei ore de actionare in perioada in care este zapada pentru eliberarea carosabilului si deblocarea autovehiculului se ridica la 10.050 lei.

Aceste prevederi vor intra in vigoare incepand din noiembrie 2011, ministrul Transporturilor precizand ca acestea sunt mai putin restrictive decat cerintele din alte tari, unde anvelopele de iarna sunt obligatorii in anumite perioade calendaristice, indiferent daca se circula pe zapada sau nu. Boagiu considera ca ordonanta prezinta o serie de avantaje certe: cresterea sigurantei rutiere, asigurarea dotarii corespunzatoare pe timp de iarna, reducerea numarului de accidente si cresterea fondurilor pentru repararea, modernizarea si constructia de drumuri si autostrazi. Ordonanta mai acorda Registrului Auto Roman dreptul de a aplica sanctiunile referitoare la starea tehnica a autovehiculelor comerciale in cadrul verificarilor efectuate impreuna cu politia romana.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: