Cele mai multe abateri identificate in 2010 de Curtea de Conturi, legate de decontarea cheltuielilor

Data publicarii: Astazi, 28-01-2011 | Diverse

Nerespectarea prevederilor legale referitoare la decontarea cheltuielilor reprezinta 28% din totalul abaterilor identificate de Curtea de Conturi in 2010, pe urmatoarea pozitie situandu-se cele privind stabilirea, evidentierea si incasarea veniturilor bugetare, cu 19% din total.

Astfel, potrivit raportului de activitate al Curtea de Conturi pe 2010 publicat pe site-ul institutiei, activitatea specifica desfasurata anul trecut de structurile de specialitate s-a concretizat in 2.152 actiuni, din care 1.291 misiuni de audit financiar, 189 misiuni de audit al performantei si 672 actiuni de control.

In urma actiunilor de control si misiunilor de audit desfasurate au fost emise 1.474 decizii prin care s-a dispus un numar de 9.312 masuri pentru inlaturarea abaterilor de la legalitate si regularitate.

De asemenea, au fost identificate cazuri de nerespectare a principiilor economicitatii, eficientei si eficacitatii in utilizarea fondurilor publice si administrarea patrimoniului public si privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale sau fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale, a caror valorificare urmeaza procedura prevazuta de lege.

In raportul Curtii de Conturi se arata ca cele mai frecvente abateri identificate privesc nerespectarea prevederilor legale referitoare la decontarea cheltuielilor (28% din total), si a celor privind stabilirea, evidentierea si incasarea in cuantumul si la termenele prevazute de lege a veniturilor bugetare (19% din total).

Totodata, constatarile privind legalitatea, realitatea si exactitatea evidentelor contabile si a bilanturilor contabile reprezinta 16% din total, iar incalcarea prevederilor legale referitoare la administrarea si gestionarea patrimoniului public si privat al statului si al unitatilor administrativ-teritoriale insumeaza 11% din total.

Pe de alta parte, ca urmare a celor 1.291 de misiuni de audit financiar, au fost acordate numai 113 certificate de conformitate care reprezinta 9% din total. Certificatul de conformitate se acorda in conditiile in care situatiile financiare au fost elaborate si prezentate de entitatile verificate in concordanta cu legile si reglementarile in vigoare si ofera o imagine reala si fidela sub toate aspectele semnificative. 

NewsIn