Milcev (E&Y): Legea impozitarii averilor nedeclarate ar putea aduce bani la buget peste 3-4 ani

Data publicarii: Astazi, 28-01-2011 | Economie

Legea impozitarii averilor nedeclarate ar putea aduce bani la bugetul statului abia peste trei sau patru ani, cu conditia ca in perioada urmatoare sa nu mai existe modificari ale legislatiei, a declarat pentru NewsIn Alex Milcev, partener in departamentul de Asistenta Fiscala al Ernst&Young.

"Desi cadrul legal exista, sa nu ne astepam ca aplicarea sa fie instantanee, rapida si de anvergura. Este nevoie de timp sa se obisnuiasca si contribuabilii cu aceasta prevedere, sa se obisnuiasca si reprezentantii ANAF care o sa urmareasca asemenea cazuri. Daca legea ramane in aceasta forma si guvernantii raman dedicati acestei idei de clarificare a averilor nedeclarate, cred ca efectul o sa se vada in trei sau patru ani", a spus Milcev.

De asemenea, reprezentantul Ernst&Young sustine ca vor exista si cazuri care vor ajunge in instanta.

"Sa nu uitam ca vorbim de averi mari, vorbim de contribuabili care pot sa-si permita protectia profesionala din partea avocatilor, a consultantilor fiscali. Probabil ca vor fi cazuri cand se va ajunge in instanta, dar probabil o sa fie si abuzuri", a spus Alex Milcev.

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca in cadrul departamentului privind controlul veniturilor nedeclarate, care va fi constituit la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), vor lucra 30 - 40 de persoane specializate in investigatii fiscale si IT.

De asemenea, ministrul Finantelor a mentionat ca grupul tinta vizat va fi format din persoane cu averi mari sau cheltuieli mari, care nu au declarat venituri.

"Am introdus metode indirecte pentru a verifica persoanele care au averi foarte mari, care au facut chetuieli foarte mari si nu au declarat venituri. Prin aceste metode putem sa-i depistam mult mai usor, introducand o categorie de venituri a caror natura nu o putem depista in momentul controlului, si este in Codul Fiscal, se impoziteaza cu 16%. Nu avem posibilitatea sa aplicam metodele indirecte pentru veniturile obtinute inainte de 1 ianuarie 2011 daca nu constatam natura ", a mai spus Ialomitianu.

Acesta a mai spus ca este greu de estimat numarul celor care intra in aceasta categorie. "Este greu sa estimezi un numar, dar daca luam datele din alte tari, sunt 1% pana la 2% din contribuabili", a spus ministrul. 

NewsIn