Din ce traiesc bancile pe timp de criza: din titluri de stat si marje de dobanda

Data publicarii: Astazi, 28-01-2011 | Finante-Banci

Daca in perioada de boom economic creditarea avansa si cu 50%, in prezent bancherii au inchis robinetul la imprumuturi noi

Scaderea creditarii din ultimii doi ani a determinat bancile sa se orien-teze catre alte activitati generatoare de profituri, precum operatiunile financiare sau tranzactiile cu titluri de stat. Desi sistemul bancar a inchis anul trecut pe pierdere, institutiile de credit mari se mentin inca pe profit, in timp ce bancile mici inregistreaza preponderent rezultate negative.

In 2010, creditarea s-a contractat, in termeni reali, cu 3%. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, soldul total al imprumuturilor la finalul anului trecut era de 209,3 miliarde de lei, in crestere nominala cu 4,7% comparativ cu 2009. In urma cu doi ani, avansul creditarii in termeni nominali (fara influenta inflatiei si a cursului valutar) a fost de 0,9% pana la 199,8 miliar-de de lei.

"Faptul ca bancile nu au dat credite noi le-a afectat foarte mult profitul. Pe de alta parte, nici imprumuturile vechi nu au reusit sa genereze castiguri pentru toate institutiile de credit. Unele au fost puse in situatia sa constituite provizioane. In aceste conditii, din imprumuturile vechi au castigat doar bancile care au dat credite de calitate. Pe de alta parte, nu am observat, din partea institutiilor de credit, o crestere agresiva a comisioanelor pentru a-si acoperi reducerea de profit din creditare", a precizat pentru "Financiarul" presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.

Integral in Financiarul.com