Numai 5% dintre locuintele din Romania aveau asigurare obligatorie la finalul lunii ianuarie

Data publicarii: 31-01-2011 | Imobiliare


Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) a incheiat aproximativ 450.000 de polite de asigurare a caselor in aproape sapte luni de cand aceasta a devenit obligatorie, in conditiile in care in Romania sunt circa 8,5 mil. de locuinte, a declarat pentru NewsIn presedintele PAID, Marius Bulugea.

Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficial la data de 15 iulie 2010.

Presedintele PAID a explicat ca tot mai putini romani incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, dupa ce Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat amanarea termenului de aplicare a amenzii. "Pana la finalul lunii ianuarie au fost incheiate aproximativ 450.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor", a mentionat Bulugea.

Astfel, in prezent, ritmul de emitere a scazut la circa 1.000 de polite pe zi, de la un ritm mediu zilnic cuprins intre 8.000 si 10.000 de polite pe zi in decembrie, sustine Marius Bulugea.

Termenul-limita pana la care pot fi incheiate astfel de asigurari a fost stabilit la 15 iulie 2011, in caz contrar primariile urmand sa aplice amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei. Termenul anuntat initial de autoritati urma sa expire la 15 ianuarie 2011.

"In aceste conditii, estimam ca aproximativ 8 - 10% dintre locuintele din Romania vor avea asigurare obligatorie in primul an de la emiterea primei polite, fata de 15 - 20% cat am estimat anterior, in conditiile in care a fost inregistrata o scadere semnificativa a vanzarilor zilnice. Multi romani au inteles ca aceasta asigurare nu mai este obligatorie, in conditiile in care a fost amanat termenul de plata a amenzii", a mai spus directorul general al PAID.

Totodata, Bulugea sustine ca si modificarea legislatiei de la inceputul acestui an va conduce la o scadere a vanzarilor de polite
obligatorii pentru locuinte. Astfel, persoanele care au incheiat o polita de asigurare facultativa a locuintei impotriva dezastrelor naturale trebuie sa incheie o polita de asigurare obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative.

"Modificarea legislatiei permite sistemului facultativ sa concureze intr-un mod nefiresc cu PAID, care subscrie asigurari  reglementate de lege. Politele facultative contin de multe ori diverse clauze contractuale sau fransize, specifice de altfel asigurarilor pentru riscuri de catastrofa, in timp ce asigurarea obligatorie este garantata de lege, iar despagubirile sunt de la 0 la 10.000 euro sau la 20.000 euro. Pe de alta parte, asiguratorii incheie asigurari in baza unor harti de risc, ferindu-se sa subsrie in zonele expuse cutremurelor, inundatiilor sau alunecarilor de teren, in timp ce PAID incheie polite in toata tara, indiferent de istoricul evenimentelor de tip catastrofa produse anterior", a explicat Bulugea.

Anterior acestei modificari, polita de asigurare subscrisa de PAID era obligatorie pentru acoperirea celor trei riscuri de catastrofa naturala - inundatii, cutremur si alunecari de pamant - asigurarea facultativa urmand sa o suplimenteze pe cea obligatorie, acoperind potrivit optiunii asiguratului cele trei riscuri pana la valoarea reala a contructiei cu destinatie de locuinta sau alte riscuri pe care acesta le doreste.

PAID a fost infiintat in toamna lui 2009 de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroiIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance. Astra, Platinum si Groupama detin cate o participatie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.

Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 75% sunt de tip A, iar restul de tip B.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: