Cum sa platesti o intretinere de 400 de lei in jumatate de an?

Data publicarii: 31-01-2011 | Mediu



Marin Crutescu, antreprenorul care a adus, la mijlocul anilor '90, brandul german de ferestre termoizolante Gealan in Romania, mizeaza acum pe o inovatie eco‑tehnologica: casa viitorului.

Sa nu credeti cumva ca Marin Crutescu, omul de afaceri de numele caruia este legata afacerea cu ferestre termoizolante Corina Gealan (fondata impreuna cu sotia sa, Ruxandra, in 1994) si‑a schimbat domeniul si va deschide un lant de cofetarii. Oricat de tare l‑a afectat criza actuala - in ultimii doi ani, a concediat 130 de oameni, iar veniturile i‑au scazut de la 12 milioane de euro (2008) la 4,5 milioane de euro (2010) -, Crutescu (60 de ani) ramane in domeniul de care este foarte pasionat (pe langa aviatie si apicultura) si in care s‑a consacrat ca antreprenor: constructiile.

Doar ca de data aceasta insa nu mai este vorba doar de ferestre, ci de o casa cap‑coada. Constructia ei costa, e adevarat, cu 15-20% mai mult decat a unei case standard, dar scoate din buzunarul celui care o locuieste cu pana la 80% mai putini bani pentru plata facturii la utilitati. Este vorba de asa‑numita casa pasiva, cel mai inalt standard in materie de eficienta energetica a unei cladiri: consumul anual pentru incalzirea unei case pasive se situeaza undeva in jurul valorii de 15kWh/mp, in timp ce la o casa clasica din caramida ajunge la aproape 120 kWh/mp.

In 1994, Crutescu paria pe o piata inexistenta in Romania la acel moment, tamplaria termoizolanta, dar care inainte de criza ajunsese pana la pragul de un miliard de euro; a fost primul care aducea in Romania un brand de prestigiu, Gealan - "Trebuie sa stiti ca in Germania se da ora exacta la ferestre", spune antreprenorul, razand.

De data aceasta, pariaza pe ceea ce el crede ca va fi "next big thing" in materie de constructii de case: constructia pasiva. Sau "casa viitorului". Nu intamplator acesta este chiar sloganul Amvic, una dintre cele trei firme din domeniul constructiilor controlate de familia Crutescu.

 

citeste mai mult: money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: