Cum ramai cu mai multi bani in buzunar? PFA, conventie civila sau angajat prin carte de munca?

Data publicarii: 31-01-2011 | HR/Cariere


Ce contract sa alegi ca sa ramai cu cat mai multi bani in buzunar la sfarsit de luna? Sa fii angajat in baza unui contract fix de tipul "carte de munca", sa ai o conventie civila, un PFA sau poate chiar un SRL? Cum e mai bine? Expertii in fiscalitate, consultati de incont.ro iti dau raspunsul!
Cum ramai cu mai multi bani in buzunar? PFA, conventie civila sau angajat prin carte de munca?
Expertii spun ca orice forma de contract, in afara de cel care implica statutul de angajat cu carte de munca, poate fi mai avantajoasa financiar pentru persoana in cauza, dar depinde foarte mult de intelegerea pe care o ai cu platitorul sau beneficiarul serviciilor tale!
 
"La PFA, de exemplu, poate fi avantajos sa ai si un singur contract, cu o singura firma, dar trebuie sa fii foarte atent sa nu poti fi reconsiderat de autoritati ca si dependent", a explicat Cristian Radulescu, partener la firma de consultanta fiscala TaxHOUSE.
 
El a mai spus ca toate formele de existenta care au regim special de impozitare, cum ar fi PFA, contract de drepturi de autor, conventiile civile sau contractul de administrator sunt mai bune, cel putin teoretic, decat contractul de munca.
 
Potrivit lui Cristian Radulescu, avand in vedere ca a fost reintrodus statutul special pentru microintreprinderi, nici aceasta optiune nu este de neglijat.
 
"Trebuie sa existe insa o mare atentie intrucat Fiscul poate reclasifica un contract intre societatea A si societatea B ca avand statut de dependenta din punct de vedere fiscal si ca este o forma de angajare mascata, caz in care situatia devine riscanta", a punctat partenerul de la TaxHOUSE.

 

citeste continuarea: incont.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: