Tanasescu: BNR ar putea reduce in acest an rezervele minime obligatorii la lei

Data publicarii: Astazi, 01-02-2011 | Finante-Banci
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat luni la The Money Channel ca banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei ale bancilor in decursul acestui an si, de asemenea, ca este posibila o descrestere a dobanzii de referinta a bancii centrale.

"Probabil ca BNR va reduce rezervele minime obligatorii la lei. Cred ca pentru 2011 este de dorit sa se intample acest lucru. Politicile care sunt implementate in momentul de fata conduc catre acest deziderat. Daca politica monetara si toate aceste lucruri vor fi implementate corect, este clar ca se va ajunge, la un moment dat, sa se reduca aceste rezerve minime obligatorii. Trebuie sa aiba un anumit decurs gradual in perioada care urmeaza", a mentionat Tanasescu.

Acesta sustine ca, daca evolutia ratei inflatiei "este cea pe care o avem in vedere", in sensul descresterii ei graduale in acest an, cu siguranta va fi si o descrestere a dobanzii de referinta a bancii centrale.

La ultima sedinta de politica monetara, banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelul de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor.

In 2010, Banca Nationala a Romaniei a redus de trei ori dobanda de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: