Revolutia din Egipt, in cifre - Vezi ce s-a intamplat cu economia

Data publicarii: 08-02-2011 | International

Egiptul a pierdut in ultimele doua zile peste trei miliarde de dolari din cauza protestelor si a crizei politice. Firmele si companiile mari, bancile si bursa au fost inchise, iar un milion de turisti au fugit dupa ce tara a ajuns in pragul haosului.

Potrivit analistilor de la Credit Agricole, criza din Egipt costa cel putin 310 milioane de dolari pe zi, moneda egipteana s-ar putea deprecia cu pana la 20%, iar estimarile privind cresterea economica au fost revizuite cu mult in scadere.

Cele mai mari pierderi au venit probabil din turism, vicepresedintele Omar Suleiman afirmand ca cei un milion de turisti care au fugit in primele noua zile de proteste au provocat pierderi de 1 miliard de dolari. Dar acestea sunt doar pierderile Egiptului. Operatorul turistic TUI a anuntat ca pierderile sale s-ar putea ridica la 50 de milioane din cauza vacantelor anulate, iar valoarea actiunilor sale a scazut cu 10%, potrivit BBC.

Protestele din Egipt si Tunisia nu i-au speriat doar pe turisti, ci si pe investitorii din intregul Orient Mijlociu si i-au facut sa isi vanda activele pe care le au in zona. Bursa din Dubai a pierdut 6% intr-o singura zi, cea din Kuweit a scazut cu 1,76%, iar cea din Qatar a avut o scadere de 2,95%. Si Arabia Saudita, care are cea mai mare bursa din regiune, a pierdut 6%, dar a reusit sa isi revina.

Dar cel mai grav efect al crizei din Egipt si cel pe care il va resimti intreaga lume este pretul petrolului. Temerile privind securitatea Canalului Suez, prin care trec cinci milioane de barili de petrol pe zi, au determinat cotatiile sa urce pana la 103 dolari/baril, iar Kuweitul a avertizat deja ca pretul ar putea sa ajunga la 110 dolari daca instabilitatea politica va continua.

"Ma astept ca pretul petrolului sa ajunga la 110 dolari in prima jumatate a anului 2011, dar ar putea totusi sa depaseasca acest nivel, daca actuala criza din Egipt continua. O cantitate uriasa de petrol trece prin Canalul Suez, iar stabilitatea tarii este esentiala pentru stabilitatea Orientului Mijlociu, in special a Israelului", declarat Imad al-Atiqi, membru al Consiliului Suprem al Petrolului din Kuweit.

De fapt, Canalul Suez este atat de important incat inchiderea lui ar "deschide usa unei interventii militare straine", se arata in acelasi raport al analistilor de la Credite Agricole. Pe de alta parte, nimeni nu ar putea sa isi doreasca inchiderea canalului deoarece Egiptul castiga 400 de milioane de dolari pe luna de pe urma lui.

Continuarea in Ziare.com