Toate autoturismele din UE trebuie sa fie dotate cu lumini permanente de zi

Data publicarii: 08-02-2011 | Auto

Toate tipurile de autoturisme vor trebui sa fie echipate incepand de luni 7 februarie cu lumini permanente de zi (DRL), iar o masura similara va intra in vigoare peste 18 luni, in august 2012, pentru camioane si autobuze, informeaza un comunicat de presa al Comisiei Europene.

DRL sunt becuri speciale care vor fi aprinse automat in timpul zilei in momentul pornirii motorului. Este de asteptat ca masura sa duca la cresterea sigurantei rutiere intrucat va spori vizibilitatea unui automobil de catre ceilalti participanti la trafic.

De asemenea, DRL vor duce la scaderea consumului de energie, fiind mai eficiente energetic decat becurile auto clasice.

"Luminile pe timp de zi ale autoturismelor vor avea o contributie importanta la obiectivul nostru de reducere a numarului de victime pe soselele europene. Este o veste buna pentru protectia mediului, intrucat consumul energetic redus va reduce emisiile de dioxid de carbon in comparatie cu farurile normale'', a declarat comisarul european pentru intreprinderi si industrie, Antonio Tajani.

In anul 2009, peste 35.000 persoane au decedat in accidente rutiere in Uniunea Europeana. Potrivit unor studii recente, participantii la traficul rutier, inclusiv pietonii, biciclistii si motociclistii pot detecta vehiculele echipate cu DRL mult mai clar si mai rapid decat pe cele echipate cu faruri clasice.

Consumul de energie in cazul DRL este mai redus cu 25 - 30% decat cel al farurilor auto clasice. Daca DRL foloseste sistemul cu dioda emitenta de lumina (LED), atunci consumul se reduce cu inca 10 procente. 

Sursa: AGERPRES