Isarescu spune ca nu sunt motive de crestere a preturilor produselor alimentare pe plan intern

Data publicarii: 08-02-2011 | Economie

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca nu ar fi motive de crestere a preturilor produselor alimentare pe plan intern, in conditiile in care sunt suficiente stocuri, iar cererea este in scadere.

"Nu suntem deloc de partea celor care au lansat deja pe piata rumori uneori alarmiste. Avem un declin al cererii de produse alimentare. Acest declin plafoneaza asteptarile inflationiste ale producatorului de profil, iar un sondaj in randul lor, al tuturor producatorilor de produse agro-alimentare, nu in randul celor care au inclinatia de a-si spune punctul de vedere la televiziuni, acest sondaj arata ca asteptarile lor sunt mai degraba de scadere decat crestere. Deci, intre dorinta si putinta exista de fiecare data o mare diferenta", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, evolutia internationala va stimula cresterile, si nu ceea ce se intampla pe plan intern.

"Evolutia internationala va stimula cresterile, si nu ceea ce se intampla pe plan intern. Stocurile la grau si floarea-soarelui, produsele asupra carora au loc cele mai multe discutii ca ar urma sa aiba loc cresteri, uneori chiar explozive, sunt in media ultimilor zece ani, stocurile actuale fiind chiar usor superioare", a precizat Isarescu.

Totodata, guvernatorul BNR a mentionat ca cererea de produse alimentare este in scadere, iar acest declin "plafoneaza asteptarile inflationiste ale producatorului de profil".

"Deci nu avem motive de categoria ofertei interne, ci de categoria ofertei deschise. Piata interna este deschisa la piata internationala si, in consecinta, negustorii din Romania se comporta ca atare si au in vedere ce se intampla pe piata internationala", a mai spus Isarescu.. 

NewsIn