Guvernul ia in calcul o reducere a contributiilor sociale in a doua jumatate a anului 2011

Data publicarii: 08-02-2011 | Afaceri

Primul-ministru Emil Boc a precizat luni ca noul acord cu Fondul Monetar International da posibilitatea guvernului roman sa reduca nivelul contributiilor sociale in a doua jumatate a anului in functie de nivelul cresterii economice.

"Pe partea de venituri, principalele componente ale sistemului fiscal vor ramane nemodificate. In cazul in care redresarea economica va crea suficient spatiu fiscal, vom analiza in a doua parte a anului posibilitatea unei reduceri treptate a contributiilor sociale a caror incidenta exercita o greutate considerabila asupra crearii locurilor de munca si asupra practicilor de pe piata muncii", a motivat Boc necesitatea acestei masuri. 

In ceea ce priveste nivelul investitiilor, ramane in picioare, prin noul acord, posibilitatea cresterii deficitului bugetar in cazul in care Guvernul va cheltui cea mai mare parte a fondurilor in cursul primei jumatati a anului. Investitiile vor fi prioritizate astfel incat sa fie asigurati banii necesari cofinantarii proiectelor europene. Pentru un proces mai alert de implementare a proiectelor cu bani europeni se va incerca o coordonare mai eficienta prin trecerea in subordinea primului-ministru a Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale care acum se afla in subordinea MFP.

Tot in scopul dinamizarii mediului de afaceri, Guvernul vrea sa stopeze acumularea de noi arierate si sa plateasca datoriile statului si ale companiilor de stat acumulate pana la sfarsitul anului 2010.

Executivul isi propune cresterea incasarilor la buget si printr-o diminuare consistenta a evaziunii fiscale. In acest sens, guvernantii intentioneaza sa implementeze instrumentele prin care averea nejustificata sa poata fi impozitata. "Se va emite hotararea de guvern privind metodele indirecte de verificare si vom asigura personalul necesar din cadrul serviciului "persoane fizice" din cadrul ANAF care sa implementeze aceasta ordonanta care vizeaza controlul averilor mari. Aici este vorba de controlul averilor mari din perspectiva evaziunii fiscale, partea care tine de modalitatea licita sau ilicita de dobandire a lor se rezolva de catre justitie", a declarat premierul.

Pe de alta parte, statul intentioneaza sa incurajeze contribuabilii care se conformeaza voluntar obligatiilor fiscale ce le revin. "Vom institui un sistem simplificat de taxare a contribuabililor mici si vom solicita UE o modificare a plafonului de la care are loc inregistrarea ca platitor de TVA, de la 35.000 de euro la 50.000 de euro" a anuntat Boc, precizand ca la acestea se adauga o simplificare suplimentara a declaratiilor fiscale si a numarului de plati obligatorii in scopul de a asigura un ghiseu unic pentru platile fiscale si o extindere a declararii eletronice. 

NewsIn