Mihai Tanasescu: Problema arieratelor reprezinta punctul central al intregii viziuni a noului acord

Data publicarii: 09-02-2011 | Afaceri

Problema arieratelor reprezinta punctul crucial al intregii viziuni a noului acord cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, a declarat marti, la postul public de radio, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

'Sigur, aceasta problema reprezinta punctul crucial al intregii viziuni pentru perioada de doi ani, incepand din primavara acestui an. Aceasta problema vine din trecut si trebuie rezolvata intr-un fel sau altul. Am convenit cu autoritatile ca in trei luni sa fie elaborata o strategie privind modul in care aceste arierate urmeaza sa fie stinse in anii viitori. Vom lucra cu autoritatile de la Bucuresti, cu specialisti de la Banca Mondiala, pentru a defini ce e de facut, pentru fiecare companie in parte, ca e de la Ministerul Transporturilor, sau Ministerul Economiei, fiecare companie trebuie tratata diferit, deoarece cauzele sunt diferite. Procesul de reforme structurale din cadrul acestor companii va conduce gradual al eliminarea acestor arierate', a explicat Tanasescu. 

Acesta a mentionat ca arieratele pot fi clasificate in mai multe feluri, arierate guvernamentale si arierate ale companiilor de stat. 

'Sunt arierate guvernamentale: datoriile segmentului guvernamental catre diversi furnizori ce au prestat servicii si au adus unele bunuri statului, cum ar fi, de exemplu, in sanatate. Si aici, in ultima perioada s-au facut plati importante de la bugetul de stat pentru eliminarea acestor arierate. A doua categorie sunt arieratele companiilor publice catre furnizorii de servicii, companii din domeniul energiei, din domeniul transporturilor. Acest nou program se focalizeaza in special pe reforme la nivelul acestor companii, dar si la nivelul Sanatatii, unde reformele structurale au inceput si probabil vor continua, astfel incat eficienta financiara sa fie crescuta si, nu in ultimul rand, si cel mai important, e ca serviciul public privind sanatatea sa aiba eficienta crescuta', a mai spus oficialul FMI. 

Tanasescu a subliniat ca acest nou program este al Romaniei si nu impus de Uniunea Europeana sau FMI, e un program, o strategie economica sustinuta in implementare de institutiile financiare internationale, 'e un parteneriat intre Romania si institutiile financiare, ce are ca rol cresterea gradului de eficienta a sectorului public in Romania. 

'Pe parcursul celor doi ani vor fi masuri pe care autoritatile vor trebui sa le implementeze si care vor conduce la un plus de calitate a serviciilor publice si a disciplinei financiare in aceste companii', a precizat reprezentantul FMI. 

El a afirmat ca fiecare companie va fi radiografiata pentru a vedea care sunt problemele, de unde vin si care sunt masurile pe care statul, managementul companiei trebuie sa le ia, care sunt pasii de urmat pentru ca eficienta financiara sa fie sporita. 

'Avem un ragaz de cateva luni pentru a face aceasta radiografie tuturor companiilor de stat, din transporturi, energie, iar in primavara acestui an, cand o noua misiune va veni la Bucuresti, vom avea o evaluare corecta si, din acel punct, vom porni pentru a vedea ce trebuie facut'.

Sursa: AGERPRES