Franks (FMI): Ce a fost mai greu a trecut, economia Romaniei s-a stabilizat si va creste

Data publicarii: 09-02-2011 | Economie

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti, pentru The Mpney Channel, ca ceea ce a fost mai greu a trecut, economia Romaniei s-a stabilizat, iar exporturile si fondurile europene pot fi motoarele principale de crestere economica in 2011.

"Mesajul este ca sacrificiul nu a fost in van. Economia s-a stabilizat si va creste. In cativa ani, oamenii care si-au pierdut locul de munca vor avea joburi si somajul va continua sa scada, deficitul bugetar va fi redus, asadar guvernul va avea suficiente resurse pentru a lua masurile necesare. Vor exista mai multe motoare. Exportul ar trebui sa reprezinte un motor, precum si absorbtia mai buna a fondurilor europene...Am reusit sa reducem deficitul bugetar, de asemenea deficitul de cont. Sectorul bancar e stabil, nu am avut o criza bancara in Romania, bancile straine si-au mentinut expunerea pe Romania. Prima de risc a scazut substantial.", a precizat seful misiunii FMI.

Jeffrey Franks a mai spus ca chiar daca a reusit sa stabilizeze economia in mare parte, guvernul ramane restant la unele capitole. Potrivit acestuia, arieratele mari ale companiilor de stat si slaba absorbtie a fondurilor europene sunt probleme pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa se axeze in perioada urmatoare.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a anuntat marti ca oficialii Fondului au ajuns la o intelegere cu autoritatile romane privind un nou acord, de tip precautionary, in valoare de 3,6 miliarde de euro. 

NewsIn