Cele 3 motive care au tinut Romania in recesiune, in viziunea lui Jeffrey Franks

Data publicarii: 09-02-2011 | Economie


Criza din regiune, dezechilibrele si structura economiei au determinat contractia economiei
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, considera ca franarea revenirii economiei in 2010 a avut drept cauze criza nefinalizata de la nivelul intregii regiuni, dezechilibrele specifice Romaniei si structura economiei care necesita schimbari pentru a deveni atractiva investitorilor. Reprezentantul institutiei financiare internationale nu exclude insa semne de crestere economica inca din primul semestru al acestui an.

Romania nu a inregistrat crestere economica in 2010, asa cum va asteptati. Ce credeti ca a franat revenirea?
Prima problema este ca aceasta criza inca nu s-a incheiat. Dar asta nu este o situatie caracteristica doar Roma-niei, ci intregii regiuni din sud-estul Europei, unde s-a inregistrat o inceti-nire a revenirii. Bulgaria, Serbia, Croa-tia au avut  performante slabe in 2010. In unele tari economia a fost pe zero, in unele a crescut doar usor,  in Roma-nia a ramas in teritoriu negativ. In al doilea rand, Romania are multe de facut pentru a iesi din criza, pentru ca are multe dezechilibre. S-a  ajustat defi-citul bugetar pentru ca era necesar si poate ca acest lucru a incetinit putin revenirea economica. Un alt aspect este ca Romania trebuie sa faca o serie de schim-bari in structura economiei pen-tru a deveni, in viitor, mai atractiva pen-tru investitii.

Cand credeti ca vom inregistra crestere economica in acest an, in al doilea semestru sau chiar din primul semestru? Care ar fi cea mai dificila provocare pentru cresterea economica?
Cred ca Romania va inregistra cate-va semne de crestere pozitiva chiar din primul semestru al acestui an, dar va fi una slaba. Pana la finalul anului insa vom vedea semne puternice de cres-tere. 

 

integral in: Financiarul